Pravo na upis steklo 1.120 studenata

0

ISTOČNO SARAJEVO– Na 15 fakulteta i dvije akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu u prvom upisnom roku za akademsku 2017-2018. godinu, popunjeno je 1.120 mjesta od 2.305, koliko je bilo raspisano, izjavio je za Srnu prorektor za nastavu na ovom univerzitetu Ranko Božičković.


Božičković je rekao da se na 46 studijskih programa ukupno prijavilo 1.257 kandidata, te da 137 studenata nije položilo prijemni ispit ili je ostalo „ispod crte“.

„Slobodnih mjesta je ostalo na 16 fakulteta, od kojih je najviše na tehničkim i nešto manje na društvenim naukama. Potpuno je popunjen Medicinski fakultet u Foči na koji se od raspisanih 155 mjesta, prijavilo 235 kandidata“, istakao je Božičkvić.

On je dodao da ako, se uporedi broj prijavljenih studenata i onih koji su položili prijemni ispit, sa prošlogodišnjim prvim upisnim rokom, dolazi se do podatka da je ove godine pravo na upis steklo 115 studenata manje.

„Ako bismo poredili opštu privrednu situaciju i stanje u srednjoškolskom obrazovanju, jer je broj đaka koji je završio srednju školu bio manji za više od 1.000 nego prošle godine, onda možemo reći da smo ispunili prošlogodišnji rezultat“, pojasnio je Božičković.

Prema njegovim riječima, statistički podaci govore da se sve manje učenika prijavljuje na fakultete, i to ne samo javne, već je osjetan pad i kod privatnih fakulteta.

„Razmišljanje mladih se promijenilo, tako da oni sada prvo gledaju kako doći do posla nakon završene srednje škole, a jedan broj se odlučuje za odlazak u veće centre van Republike Srpske, dok se dio odlučuje za odlazak u inostranstvo“, naglasio je Božičković.

Božičković je rekao da su najveći pad interesovanja zabilježili Mašinski fakultet, na koji se prijavilo 30 odsto manje studenata nego prošle godine, te Saobraćajni, na koji se od 170 raspisanih mjesta prijavilo 52 kandidata.

Kada je riječ o društvenim naukama, Božičković je istakao da se na studije filozofije prijavio samo jedan student, kome će biti ponuđeno da pređe na neki drugi studijski program jer taj smjer nije ispunio minimalnu normu za održavanje nastave.

On je istakao da su pad interesovanja zabilježili i studijski programi geografije i neki jezički programi, dok je posebno interesovanje izraženo za kineski jezik, politologiju i psihologiju.

Božičković je pojasnio da je konkursom definisano da se studenti neće upisivati ne smjerove gdje nije ostvaren minimalni normativni plan upisa, već da će nakon drugog upisnog roka biti izvršeno sravnjavanje, nakon koga će studentima biti ponuđeno da pređu na neki drugi studijski program.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare