Право на јединствени мјесечни борачки додатак оствариће око 194.000 бораца

0

БАЊАЛУКА – Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да је у Републици Српској до сада мјесечни борачки додатак примало 90.000 демобилисаних бораца Војске Републике Српске /ВРС/, док ће право на јединствени мјесечни борачки додатак у наредном периоду моћи да оствари око 194.000 бораца.

„Након потписивања Меморандума о сарадњи Владе Републике Српске и Борачке организације Републике Српске /БОРС/, те доношења Уредбе Владе Републике Српске, старосну границу за примање мјесечног борачког додатка спустили смо са 60 на 45 година живота, те увели шесту и седму категорију“, рекао је Егић данас новинарима у Бањалуци.

Егић је рекао да је у току процес подношења захтјева демобилисаних бораца ВРС за јединствени мјесечни борачки додатак.

Он је појаснио да онај који је поднио захтјев у септембру, када се и кренуло са подношењем захтјева, од 1. октобра остварује право на јединствени мјесечни борачки додатак и тако за сваки мјесец редом.

Егић је додао да демобилисани борци ВРС који су примали мјесечни борачки додатак немају потребу да поново подносе захтјев за јединствени борачки додатак, јер се њихова имена већ налазе у евиденцији ресорног министарства.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић и предсједник БОРС-а Радан Остојић потписали су 29. септембра у Бањалуци Меморандум о сарадњи Владе Републике Српске и БОРС-а.

Влада Републике Српске усвојила је уредбу којом је предвиђено да ће демобилисани борци Војске Републике Српске од 1. октобра моћи да остваре права на јединствени мјесечни борачки додатак.

Сви категорисани борци могу остварити право на јединствени мјесечни борачки додатак у износу од 2,20 КМ по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава, док ће од Нове године то износити три КМ, за шта је у буџету Српске обезбијеђено додатних 150 милиона КМ.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare