Pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica koristi 259 lica

0

SOKOLAC – Socijalna zaštita je djelatnost od opšteg interesa kojom se pruža pomoć licima u stanju socijalne potrebe. Svakim danom sve se više povećava broj lica koja se obraćaju za kratkoročnu novčanu pomoć Centru za socijalni rad opštine Sokolac. Mjesečni dodatak za njegu i pomoć drugog lica na području opštine koristi 259 lica, dok pravo na novčanu pomoć ostvaruje 30 korisnika.

Zbog izraženih socijalnih problema, kao što su siromaštvo, starenje stanovništva, kriza porodičnih vrijednosti, masovna i strukturna nezaposlenost, različiti vidovi masovnih društvenih devijacija, narušeno zdravlje stanovništva, sve je veći broj porodica koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Među najugroženijima su porodice gdje su oba člana nezaposlena, a imaju djecu, zatim stara lica koja nemaju nikakve prihode ili su oni nedovoljni za preživljavanje- rekla je direktorica Centra za socijalni rad opštine Sokolac Snježana Bašević.

Pravo na dodatak za njegu i pomoć drugog lica ima lice starije od tri godine kojem je zbog tjelesnih, mentalnih, čulnih poremećaja, izraženih promjena u zdravstvenom stanju, neophodna stalna pomoć i njega drugog lica, kao i lica koja su potpuno ili djelimično zavisna od pomoći i njege drugog lica u zadovoljavanju osnovnih životnih i fizioloških potreba- dodala je Baševićeva.

Ona je takođe istakla da pravo na dodatak može biti privremeno ili trajno, odnosno korisnici su podjeljeni u dvije kategorije. Visina novčanog dodatka za prvu kategoriju, koju čine lica koja su u potpunosti zavisna od drugog lica, iznosi 161,60 KM. Drugu kategoriju čine lica kojima je neophodna djelimična pomoć drugog lica, a novčana pomoć za ovu kategoriju iznosi 80, 80 KM .

Trinaest štićenika Centra za socijalni rad opštine Sokolac u 2013. godini koristilo je pravo na smještaj u ustanovama socijalne zaštite, u kojima se obezbjeđuju zbrinjavanje, vaspitanje i obrazovanje, osposobljavanje za određene radne aktivnosti i zdravstvena zaštita u skladu sa posebnim propisima radno – okupacione, kulturno – zabavne i rekreativno – rehabilitacione aktivnosti i usluge socijalnog rada. Troškovi smještaja štićenika u ustanovama socijalne zaštite mjesečno iznose od 300 do 680 KM.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments