Pravni i ekonomski fakulteti zatrpani prijavama

0

ISTOČNO SARAJEVO / BANJALUKA – Prijavljivanje za upis na fakultete univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu počelo je danas i trajaće do 30 juna.

Kandidati uz prijavu moraju priložiti rodni list, originalna svjedočanstva o završenim razredima srednje škole i original diplomu o položenom maturskom, odnosno završnom ispitu te dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita. Ona iznosi 60, odnosno 70 KM za Akademiju umjetnosti.

Ljekarsko uvjerenje, izdato od Zavoda za medicinu rada i sporta RS, koji se nalazi u Ulici Zdrave Korde 4 u Banjaluci, donose samo kandidati koji se prijavljuju na Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta.

Nakon prijavljivanja, prijemni ispiti biće održani od 2. do 6. jula. Konačne rang-liste fakulteti bi trebalo da objave do 6. jula, a za preostala upražnjena mjesta biće konkurs u septembru.

Na Univerzitet u Istočnom Sarajevu juče do 13 časova prijavilo se 467 kandidata, a najviše na Pravnom i Filozofskom fakultetu u Palama.

“Dobar odziv je na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, gdje je konkurisalo 52 svršenih srednjoškolaca, a potom i na Fakultetu poslovne ekonomije. Sa 70 prijavljenih i Saobraćajni fakultet u Doboju prvog dana upisa bilježi veliko interesovanje”, kazala je Nedeljka Elez iz Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U Banjaluci, očekivano, najveće interesovanje vlada za pravo i ekonomiju.

“O Ekonomskom fakultetu maštam već godinama. Znam da je mnogo ekonomista na birou, ali me to ne obeshrabruje jer sam sigurna da će za prave stručnjake uvijek biti posla”, kazala nam je jedna srednjoškolka.

Pravni fakultet upisuje 210 redovnih studenata, a juče do podne konkurisalo je 80 kandidata.

“Proteklog petka organizovali smo i pripremnu nastavu za polaganje kvalifikacionog ispita kojoj je prisustvovalo skoro 200 kandidata. Vjerujemo da ćemo u prvom upisnom roku imati i više od 210 kandidata za redovni studij, dok ih za vanredne, zbog cijene studija neće biti toliko. Za ove studente planirano je 250 mjesta”, kazali su u Sekretarijatu banjalučkog Pravnog fakulteta.

Inače, na oba javna univerziteta u RS u akademskoj 2012/2013. godini ima mjesta za ukupno 7.137 brucoša. Univerzitet u Banjaluci upisuje 3.777, Univerzitet u Istočnom Sarajevu 3.360 studenata, Visoka medicinska škola u Prijedoru upisuje 220, a Visoka škola za turizam i hotelijerstvo Trebinje 70 brucoša.

Drugi upisni rok organizovaće fakulteti koji u prvom roku ne upišu planirani broj studenata, s tim što će prijavljivanje kandidata početi 27, a završiti 31. avgusta. Prijemne ispite kandidati u drugom roku polagaće 3. septembra.
Slobodna mjesta

3.777 – Univerzitet u Banjaluci

3.360 – Univerzitet u Istočnom Sarajevu

220 – Visoka medicinska škola Prijedor

70 – Visoka škola za turizam i hotelijerstvo Trebinje
Prijemni ispit

Na većini fakulteta budući brucoši prijemne ispite polažu 2. jula u devet, ali će na Medicinskom fakultetu u Banjaluci ispit biti održan u 14 časova. Na Akademiji umjetnosti u Banjaluci polaganje prijemnog ispita počinje 2, a završava 6. jula, kada će rezultati konkursa biti objavljeni. Na banjalučkom Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta prijemni ispit počinje 2. i traje do 4. jula. Fakultet političkih nauka u Banjaluci prijemni ispit organizuje 2. jula u 13 časova u amfiteatru Pravnog fakulteta kada će biti obavljeno testiranje za sve studijske programe, a od 15 časova slijede testovi sklonosti za svaki studijski program.

(www.palelive.com / Nezavisne Novine)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments