Pozorištu iz Sibira gran pri „Zlatna anima“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Dodjelom priznanja i nagrada za najbolja ostvarenja, danas je završen 15. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ koji se od 12. do 16. maja održavao u Istočnom Sarajevu.

Gran pri za najbolju predstavu „Zlatna anima“ pripao je Pozorištu za djecu i mlade „Seversk“ iz Sibira, koje je izvelo predstavu „Rjabina zagonetka“.

Diploma za najbolju animaciju i glumačko ostvarenje dodijeljena je Ruslanu Volfsonu u predstavi „Kolačić“, Malog pozorišta Ruslana Volfsona iz Moskve, dok je diploma za najbolju animaciju pripala Srđanu Miljkoviću u predstavi „Kosić Bosić“, Pozorišta lutaka iz Niša.

Diploma za scenografiju dodijeljena je Milici Grbić Komazec u predstavi „Ima li deda odelo“, Pozorišta mladih Novi Sad, dok je Emiliji Mrdaković za istu predstavu pripala diploma za režiju.

Diploma za originalnu ideju „Lutkobaz“ dodijeljena je predstavi „Kamen po kamen“, pozorištu „Valensija“ iz Španije.

Specijalna diploma za scensku igru, animaciju lutaka, i višejezičku kulturu pripala je predstavi „Između“, Pozorišta „Ludvik Solski“ iz Poljske, a specijalna diploma za glumačko ostvarenje Svetlani Andrić za ulogu princeze u predstavi „Kralj Žabac“, Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Žiri publike je diplomu za najbolju predstavu dodijelio predstavi „Kolačić“, Malog pozorišta Ruslana Volfsona iz Moskve.

Predstave je ocjenjivao stručni žiri u sastavu Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov iz Sofije i teatrolog i kritičar iz Sarajeva Vojislav Vujanović.

Žiri publike činili su članovi dramskog studija „Forum teatra“, sa koordinatorom Peđom Hartom, magistrom muzike iz Istočnog Sarajeva.

Na ceremoniji svečanog zatvaranja 15. „Lut festa“, u čast nagrađenih i publike, odigrana je predstava „Pad“, Lutkarskog pozorišta „Ludvig Solski“, Vraclov iz Poljske, u režiji Jaceka Timingerija.

U ime lutkarstva na ovogodišnjem festivalu održano je 16 programa. U pratećem programu festivala značajno mjesto zauzima izložba Srpsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za djecu „Svetovi i junaci“ u postavci Pozorišnog muzeja Vojvodine iz Novog Sada, kao i predavanja značajnih predavača i reditelja iz Bugarske Bonje Lungova i Konstantina Karakostova.

Organizator, „Forum teatar“ iz Istočnog Sarajeva, istakao je da je ovogodišnji moto festivala „U ime lutkarstva!“, kroz sve festivalske programe opravdao značaj i doprinos festivala razvoju lutkarske umjetnosti u Republici Srpskoj i regionu i obećao da će u ime lutkarstva nastaviti sa stvaranjem savremenog umjetničkog prostora u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare