Pozorište će biti institucija od izuzetnog kulturnog značaja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Osnivanjem pozorišta u Istočnom Sarajevu, ovaj grad, Sarajevsko-romanijska regija, ali i Republika Srpska, dobili bi instituciju od izuzetnog kulturnog značaja, smatra direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković.

Janković je pojasnio da, uporedo sa izgradnjom zgrade pozorišta, već godinama postoji inicijativa za osnivanje ansambla i sopstvene produkcije koja bi funkcionisala u okviru pozorišta, kao i svijest o tome da će Istočno Sarajevo biti grad tek onda kada bude imalo pozorište.

„Pozitivno je i obećava to što u Sarajevsko-romanijskoj regiji imamo dovoljno mladih i školovanih glumaca, kao i teatrološki fakultet na Palama. Sve to govori da postoji potencijal u mladim ljudima koji bi svoje mjesto našli u pozorištu“, rekao je Janković Srni.

On je izrazio nadu da će rukovodstva grada Istočno Sarajevo i gradskih opština, kao i Vlada Republike Srpske naći zajednički jezik, te da će ovaj grad uskoro imati profesionalno pozorište.

Viši stručni saradnik Kulturnog centra Nedeljko Zelenović rekao je da je vlada Republike Srpske, na osnovu dugoročnog plana razvoja kulture u Srpskoj, prije nekoliko godina donijela odluku da će pomoći osnivanje profesionalnih pozorišta u Bijeljini, Trebinju i Istočnom Sarajevu.

„Zato se mi iz Kulturnog centra, koji godinama radimo na tom projektu, nadamo da ćemo biti preteče gradskog profesionalnog pozorišta. Iako neki drugi gradovi imaju veći budžet, mi smo u malo boljoj situaciji jer to gradsko pozorište ne bi samo izvodilo predstave na sceni koja je u igradnji, već i u kulturnim centrima drugih gradskih opština, što bi mnogo značilo za našu potencijalnu publiku i razvoj kulture u cjelini“, naglasio je Zelenović.

On je podsjetio da je Festival malih scena i monodrame, koji se održava u Istočnom Sarajevu, najstarija kulturna manifestacija te vrste u Republici Srpskoj, ističući da Kulturni centar ima dobru saradnju sa pozorištima sa prostora cijelog Balkana, od kojih su brojna voljna da pomognu osnivanje i razvoj pozorišta u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare