Pozorišna predstava o poznavanju saobraćaja

0

FOČA – Glumci Akademije umjetnosti iz Banjaluke izveli su danas u Foči pretpremijeru obrazovne pozorišne predstave „Mirka“, čiji je cilj da unaprijedi saobraćajno obrazovanje i vaspitanje djece ranog školskog uzrasta.

Učenici prvih i drugih razreda osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Veselin Masleša“ na zanimljiv način, kroz igru i zabavu, mogli su da se upoznaju o pravilima ponašanja u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović kaže da je ovakav način edukacije koristan i najrazumljiviji za najmlađe učesnike u saobraćaju.

„Značajno je da djeca u ovom uzrastu pravilno nauče da učestvuju u saobraćaju, da nauče kako se pravilno prelazi ulica, kuda treba da se kreću, čiji je trotoar, čiji kolovoz“, istakao je Radović.

On je rekao da, prema statističkim pokazateljima, u devet mjeseci u ovoj godini u Republici Srpskoj nijedno dijete nije nastradalo kao pješak, dok su dva djeteta stradala kao putnici u vozilu, te da se samo 25 odsto djece u Republici Srpskoj prevozi u vozilima na zakonom propisan i bezbjedan način.

Sekretar Auto-moto društva Foča Dana Muminović rekla je da je Savjet za bezbjednost saobraćaja na opštinskom nivou inicirao izradu projekta za poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju.

„Horizontalna i vertikalna signalizacija u Foči, kao i većini drugih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, nije na zadovoljavajućem nivou. Mi ćemo istrajati da se snimi stanje u opštini i da se daju prijedlozi kako da se poboljša situacija“, navela je Muminovićeva.

Ona navodi da AMS posebnu pažnju posvećuje preventivnom obrazovanju djece, pa je za deset godina kroz opštinska, regionalna i republička takmičenja prošlo oko 10.000 djece.

Nakon predstave svim učenicima podijeljeni su bukvari o bezbjednosti saobraćaja.

Predstava „Mirka“ nakon pretpremijernog u Foči i premijernog izvođenja u Banjaluci 18. decembra do kraja godine biće prikazana mališanima Istočnog Sarajeva, a u narednoj godini i u drugim lokalnim zajednicama širom Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare