Poziv građanima da zamijene istekle lične dokumente

0

ISTOČNO SARAJEVO – Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo poziva građane kojima ističe ili je istekao rok važenja ličnih dokumenata, da podnesu zahtjev za zamjenu i izvrše tu zakonsku obavezu.

Najveće gužve su na lokacijama u Istočnom Novom Sarajevu i Palama, gdje je zamijenjen veliki broj ličnih dokumenata. Od ukupno 4.877 ličnih karti koje ističu do kraja ove godine u Palama, do sada su zamijenjene 2.862. U Istočnom Novom Sarajevu od ukupno 6.269 ličnih karti koje ističu, zamijenjeno je 2.485.

Na ostalim lokacijama u opštinama u nadležnosti Centra trenutno nema većih gužvi prilikom podnošenja zahtjeva za zamjenu ličnih dokumenata. Ukoliko provjere u matičnim kancelarijama teku bez problema, podnosilac zahtjeva će dobiti novu ličnu kartu najkasnije za 20 dana, saopšteno je iz Centra.

Prema Zakonu o ličnoj karti državljana BiH, imalac lične karte dužan je da organu podnese zahtjev za zamjenu lične karte najkasnije 15 dana prije datuma isteka važenja sadašnje lične karte, a ukoliko to ne učini, lična karta prestaje da važi sa datumom isteka.

U slučaju isteka roka važenja vozačke dozvole, lice uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole podnosi dokaz o prebivalištu, odnosno boravištu, uvidom u važeću ličnu kartu.

Iz Centra podsjećaju da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, propisana novčana kazna od 30 KM ako lice upravlja motornim vozilom u saobraćaju, a istekao je rok važenja njegove vozačke dozvole.

Zamjena lične karte kao obavezujućeg dokumenta košta 18 KM, dok za vozačku dozvolu građanin treba da izdvoji 60 KM plus pet KM takse, a za pasoš 40 KM plus pet KM takse.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare