Poziv autorima da dostave rukopise

0

Narodna biblioteka „Pale“, koja raspolaže sa oko 30.000 knjiga, započela je u prošloj godini i izdavačku djelatnost, te pozvali autore da dostave svoje rukopise. „U protekloj godini registrovali smo izdavačku djelatnost, tako da nam pisci sada mogu donijeti svoje rukopise za objavljivanje. Bićemo zadovoljni ako izdamo bar jednu ili dvije knjige godišnje“, rekla je Srni direktor Narodne biblioteke „Pale“ Nada Gajović.


Ona je napomenula da su u ovoj ustanovi tokom prošle godine, uprkos tome što je 2012. godina bila ekonomski teška, nabavili zavidan broj knjiga, a za djecu i tinejdžere nabavili su i zabavniju i lakšu literaturu kako bi privukli ovu populaciju.

Gajovićeva navodi da ova biblioteka, pored 30.000 knjiga kojima raspolaže, ima i Zavičajno odjeljenje koje broji oko 1.000 elektronski obrađenih knjiga vezanih za opštinu Pale.

Prema njenim riječima, u Biblioteku se svake godine upisuje 400 do 500 čitalaca, a prošle godine je zabilježen povećan broj upisanih studenata.

Cijena članske karte iznosi 10 KM i ove godine, dok je upis za djecu poginulih boraca besplatan.

Prema njenim riječima, novcem od članarine kupuju se nove knjige za Biblioteku.

Gajićeva je naglasila da je početkom školske godine organizovano i besplatno učlanjenje za đake prvake ali, nažalost, niko se nije upisao.

„Pokušaćemo da u saradnji sa školama organizujemo posjetu učenika ovoj biblioteci kako bi djeca na taj način zavoljela Biblioteku i kasnije dolazila i sama“, istakla je ona.

Govoreći o prijedlogu da biblioteke budu prebačene na finansiranje iz budžeta opština, ona je naglasila da to nije dobar korak i da će mnoge biblioteke time biti zatvorene.

Gajovićeva je dodala da je Narodna biblioteka smještena u Kulturnom centru „Pale“ i da ne plaća smještaj, struju i grijanje, da platu za šest zaposlenih dobija iz budžeta resornog ministarstva, dok sredstva za materijalne troškove uplaćuje opština u iznosu od 10.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare