Pozitivno poslovanje ustanove

0

ZVORNIK – Dom za stara lica u Kiseljaku kod Zvornika postoji više od dvije i po godine i za to vrijeme bilježi pozitivno poslovanje, a svoje obaveze i troškove finansira iz redovnih prihoda, izjavio je direktor ove ustanove Zoran Radosavljević.
Radosavljević je dodao da Dom spada među najuređenije domove za stara lica sa sopstvenim restoranom, stalnim dežurstvom medicinskih sestara, te da najmanje jednom sedmično dolazi ljekar, dok se korisnicima, ukoliko je potrebno, obezbjeđuje i prevoz do ljekara.

Prema njegovim riječima, kapacitet Doma je 35 kreveta, a trenutno imaju 29 korisnika i deset radnika.

On je najavio da ove godine planiraju da uvećaju kapacitet za pet do deset kreveta i da će finansijsku pomoć zatražiti od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

“Domove za stara lica u Republici Srpskoj i BiH osnovala su nadležna ministarstva, koja ih djelimično finansiraju ili su privatni, a jedino je naš dom osnovala lokalna zajednica. Dom nema subvencije od Vlade i funkcioniše jedino iz sredstava koja redovno ubere od ugovornih lica”, naveo je Radosavljević, dodajući da je cijena smještaja za pokretne korisnike 660 KM, a za nepokretne 695 KM.

On je naglasio da se u Domu posluje domaćinski, da su veliku uštedu napravili prelaskom sa lož-ulja, za koje je u jednoj sezoni grijanja izdvajano oko 23.000 KM, na zagrijevanje na pelet, za šta se izdvaja 7.000 KM.

“Za korisnike organizujemo obilježavanje svih vjerskih i državnih praznika na isti način kao što bi ih proslavili u svojim domovima. Članovi porodica svakodnevno mogu doći u posjetu korisnicima Doma i sa njima kontaktirati putem interneta”, rekao je Radosavljević na konferenciji za novinare.

Dom za stara lica u Kiseljaku kod Zvornika nalazi se van gradske sredine – u prirodi, na čistom vazduhu, miru i tišini, a korisnici imaju mogućnost korištenja mineralnih voda sa ovdašnjih izvora.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske zatvorilo je 2010. godine Dom za djecu i omladinu, nakon čega je lokalna zajednica preduzela mjere i osnovala Dom za stara lica, koji je otvoren 25. maja 2011. godine, dok su prvi korisnici ušli 7. juna iste godine.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments