Pozitivno poslovalo 45 javnih zdravstvenih ustanova

0

BANJALUKA – U Republici Srpskoj u prošloj godini je od ukupno 75 javnih zdravstvenih ustanova pozitivno poslovalo 45, a negativno osam, navodi se u informaciji o kojoj se danas upoznala Vlada Republike Srpske.

Pozitivan rezultat ostvario je i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Ukupno 22 ustanove poslovale su u okviru trezorskog sistema i ne iskazuju finansijski rezultat /18 domova zdravlja i četiri zavoda/, navodi se u informaciji o stanju obaveza javnih zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na dan 31. decembar 2022. godine.

Na osnovu prikupljenih podataka od javnih zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, ukupne obaveze Fonda i javnih zdravstvenih ustanova na kraju prošle godine manje su za 11,51 odsto u odnosu na 2021. godinu, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U ukupnim obavezama javnih zdravstvenih ustanova iskazane su i obaveze 22 javne zdravstvene ustanove koje su poslovale u okviru trezorskog sistema. Međutim, imajući u vidu da su u prošloj godini promijenjeni određeni propisi kojima je regulisana oblast poreza i doprinosa /uvedena bruto plata/, računovodstva, način finansijskog izvještavanja, te da je 16 javnih zdravstvenih ustanova ušlo u trezorski sistem, važno je napomenuti da finansijski podaci za 2022. godinu nisu u potpunosti uporedivi sa podacima iz prethodnog perioda, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske zadužila je direktore javnih zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske da obezbijede pozitivno poslovanje ustanova kojim rukovode, te da osiguraju ažurno i tačno finansijsko izvještavanje.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zaduženo je da u saradnji sa Ministarstvom finansija Srpske aktivno prati finansijsko poslovanje javnih zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, te predlaže mjere i modele za izmirenje obaveza ustanova zdravstvenog sistema radi obezbjeđenja njihove finansijske stabilnosti i kontinuiteta poslovanja.

Zadužene su i jedinice lokalne samouprave da aktivno prate finansijsko poslovanje domova zdravlja i ambulanti porodične medicine, čiji su osnivači, te da obezbijede finansijsku i drugu materijalno-tehničku podršku potrebnu za njihovo efikasno i stabilno funkcionisanje.

U saopštenju se podsjeća da je Vlada Republike Srpske osnivač 20 javnih zdravstvenih ustanova, i to jednog Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske /koji obezbjeđuje tercijarni nivo zdravstvene zaštite/, devet bolnica, šest zavoda, tri specijalne ustanove, jednog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske /koji obezbjeđuju sekundarni nivo zdravstvene zaštite/, kao i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Jedinice lokalne samouprave su osnivači 55 javnih zdravstvenih ustanova, od kojih 54 doma zdravlja i jedna ambulanta porodične medicine. Ove ustanove obezbjeđuju primarni nivo zdravstvene zaštite.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare