Povjerioci traže nešto manje od 12 miliona KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu danas je okončano ispitno ročište u slučaju stečajnog dužnika Građevinsko-industrijskog kombinata „Hidrogradnja“ na kojem su ispitane 232 do sada prispjele prijave kojima povjerioci potražuju nešto manje od 12 miliona KM.

Stečajni upravnik „Hidrogradnje“ Radomir Jokić rekao je Srni da je poslije okončanja ispitnog ročišta održano i izvještajno ročište na kome je on podnio izvještaj o ekonomskom stanju u firmi i uzrocima.

„Usvojene su odluke da se poslovanje stečajnog dužnika ne može nastaviti do daljeg, jer nema uslova i zato što bi ono u ovakvim uslovima bilo na štetu stečajnih povjerilaca“ – istakao je Jokić.

Prema Jokićevim riječima, usvojena je i odluka da on izvrši sve pripreme, radnje i poslove u vezi sa realnom mogućnosti djelimične ili potpune reorganizacije „Hidrogradnje“, a izabran je i Odbor povjerilaca od pet članova.

„Donesene su odluke po kojima će stečajni upravnik da nastavi stečajni postupak. Riječ je o uređenju stečajne mase, imovinskih odnosa, prvenstveno na nekretninama dužnika, koje dužnik ima na više lokacija od Trebinja do Pala, Foče itd”, naglasio je Jokić.

On je naveo da nisu uređeni svi imovinski odnosi, te da će “biti izvršena kvalitetna procjena po ovlaštenim procjeniteljima odgovarajuće struke pokretne i nepokretne imovine“.

Jokić je rekao da je niz poslova koje stečajni upravnik treba redovno da obavlja, kao što je čuvanje imovine od propadanja i krađe. „Mora se osmišljavati i mogućnost predlaganja koncepta eventualne reorganizacije stečajnog dužnika“, napomenuo je Jokić.

Prema njegovim riječima, i dalje će biti angažovano tridesetak radnika koji su neophodni za provođenje stečajnog postupka i obezbjeđenje imovine od propadanja i krađe.

„Ostali radnici imaju sreću da je Vlada Republike Srpske odlukom od 21. novembra izvršila uplatu sredstava Zavodu za zapošljavanje tako da radnici koji su zbog stečaja ostali bez posla mogu da ostvare svoja prava na Zavodu“ – rekao je Jokić.

On je istakao da ima nezvaničnu informaciju da je Vlada Srpske djelimično izvršila i uplatu doprinosa za Fond PIO tako da će određeni broj radnika steći pravo ili mogućnost za dokup staža, a neki i za konačno penzionisanje.

U Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu 18. juna je otvoren stečaj za „Hidrogradnju“, a za stečajnog upravnika imenovan je Jokić.

Predsjednik Vlade Srpske Aleksandar DŽombić izjavio je ranije da je stečajna reorganizacija jedini izlaz za ovaj privredni subjekt.

DŽombić je, nakon sastanka sa menadžmentom i predstavnicima sindikata ovog kolektiva održanom krajem maja, rekao da će stečajni upravnik predložiti konverziju potraživanja Vlade Srpske, fondova i jednog dijela potraživanja radnika u iznosu od dva miliona KM.

Prošle godine potpisan je protokol kojim je sporazumno raskinut ugovor o privatizaciji “Hidrogradnje” sa „Integralom“, koji je bio obavezan da uplati dodatnih 600.000 KM, što je i učinio.

Postignut je dogovor da „Integral“ ne potražuje sredstva koja je uplatio kod privatizacije i tada je već definisano da „Hidrogradnja“ mora ići u stečajnu reorganizaciju da bi svi povjerioci izvršili konverziju svojih potraživanja u akcije i time dali novu šansu za funkcionisanje ovog kolektiva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments