Povelja grada Vladi Srbije

0

Povelju grada Istočno Sarajevo, koja je ove godine dodijeljena Vladi Srbije, sinoć je predsjednik gradske Skupštine Miroslav Lučić uručio izaslaniku predsjednika Vlade Srbije Zoranu Đorđeviću.

Primajući nagradu na Svečanoj akademniji povodom slave grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog, Đorđević, koji je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, rekao je da će Srbija nastaviti da podržava ne samo Istočno Sarajevo, nego i cijelu Republiku Srpsku, koja je u srcu svakog građanina Srbije.

On je istakao da su projekti jedan od načina kako Srbija i Republika Srpska mogu da produbljuju svoje veze i da je to najbolji način da građani sami odluče šta im je najpotrebnije kako bi upravo na tome radili.

Đorđević je naveo da se ljubav Srbije prema Republici Srpskoj ne mjeri finansijskim sredstvima koje daje jer je za očekivati da Srbija pomaže srpski narod gdje god se on nalazi.

„Nama je bitno da osjetite da naše srce kuca ovdje i da znate da imate podršku od Srbije. To je najmanje što možemo da učinimo za vas i činićemo to i ubuduće“, najavio je Đorđević.

On je istakao da je Srbija, otkako je na njeno čelo došao Aleksandar Vučić, usmjerena pogledom u Republiku Srpsku.

„Bitno nam je da Srpska bude jaka, a materijalni položaj njenih građana na visokom nivou. Ostanak Srba na ovim prostorima od izuzetne je važnosti svima u Srbiji“, poručio je Đorđević.

Najavljujući da će ljubav između Srbije i Republike Srpske jačati iz godine u godinu, Đorđević je istakao da ono što se čini u Istočnom Sarajevu i cijeloj Republici Srpskoj, kao da se čini i za Srbiju i da je važno da se tako i nastavi.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da priznanje dodijeljeno Vladi Srbije nije formalno nego da je to znak duboke zahvalnosti, prije svega, za finansijsku podršku koja je uslijedila u tri ciklusa u posljednje tri godine.

On je dodao da priznanje nije dodijeljeno samo zbog novca koji je doniran nego i zbog prisustva Srbije koji stvara osjećaj sigurnosti cijelom stanovništvu Republike Srpske, a posebno Istočnog Sarajeva.

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je da je protjeran ili je izbjegao iz Sarajeva, ali se nije odrekao svog etničkog prostora i gradi Istočno Sarajevo.

„Istočno Sarajevo, koje se 26 godina gradi sa mukom, sigurno se može porediti sa velikim svjetskim metropolama, jer grad ne čine zgrade, nego živi ljudi. Istočno Sarajevo dobija sve konture grčkog polisa u kojem će biti zastupljene sve civilizacijske vrijednosti“, naglasio je vladika Hrizostom.

Ovogodišnji kum slave grada režiser, umjetnik i univerzitetski profesor LJubo Božović rekao je da je odluka čelnika Istočnog Sarajeva da njega počastvuju sa kumstvom znak i poruka da je došlo vrijeme da se duhovna nadgradnja stavi u prvi plan.

„Narod koji ne vodi računa o duhovnoj nadgradnji nema svoju svijetlu budućnost. Tri su osnovna stuba na kojima počiva duhovna nadgradnja – obrazovanje, kultura i vjera“, naglasio je Božović.

Zlatna plaketa grada posthumno je dodijeljena nekadašnjem gradonačelniku Predragu Lasici, koji je dao nemjerljiv doprinos izgradnji grada, a primila ju je njegova supruga.

Zahvalnica je dodjeljena aktuelnom ambasadoru BiH u Japanu Siniši Berjanu zbog njegovih zasluga u razvoju Univerziteta Istočno Sarajevo i promociji grada.

Na akademiji je izveden prigodan kulturno-umjetnički program.

Proslava slave Istočnog Sarajeva biće nastavljena danas liturgijom u 9.00 časova u Crkvi Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima, a potom i lomljenjem slavskog kolača i slavskim ručkom u 13.00 časova u svadbenom salonu „Dar“ u Istočnoj Ilidži.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare