Povećane cijene pojedinačne karte u prigradskom saobraćaju

3
ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 12. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Састанак градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића са аутопревозницима који врше превоз путника на подручју града Источно Сарајево.

Autoprevoznici, koji vrše prevoz putnika na području Istočnog Sarajeva, informisali su danas gradonačelnika LJubišu Ćosića da su primorani na povećanje cijene pojedinačne karte u prigradskom saobraćaju na liniji Istočna Ilidža/Istočno Novo Sarajevo – Pale – Sokolac za oko 30 odsto, dok će ostati ista cijena mjesečne karte na svim linijama, kao i cijena karata u okviru subvencionisanih, nerentabilnih linija.

Autoprevoznici su naveli da su primorani na povećanje cijene pojedinačne karte u prigradskom saobraćaju zbog toga što se suočavaju sa brojnim problemima u poslovanju, poput znatno veće cijene goriva, ali i povećanja ostalih troškova, uz istovremeno smanjenje broja putnika.

Oni su zatražili da u narednom periodu bude razmotrena mogućnost smanjenja broja određenih linija zbog konstantnog smanjenja broja putnika.

Autoprevoznici su istakli da povećanje cijene pojedinačne karte za pomenutu autobusku liniju neće uticati na građane koji svakodnevno putuju uz mjesečnu kartu, čija će prodaja na ovaj način biti stimulisana.

Predstavnici grada Istočno Sarajevo izrazili su razumijevanje za probleme sa kojima se suočavaju autoprevoznici i saglasili se sa povećanjem cijene pojedinačne karte na liniji Istočna Ilidža/Istočno Novo Sarajevo – Pale – Sokolac, ali su istovremeno istakli da je neophodno i podići kvalitet i bezbjednost prevoza putnika, saopšteno je iz Gradske uprave.

Ćosić je rekao da Gradska uprava želi da sufinansira određene linije u otežanim uslovima poslovanja, da bi se očuvao gradski prevoz, a naročito nekomercijalne linije koje za autoprevoznike nisu ekonomski isplative.

„U narednoj godini nastojaćemo da povećamo izdvajanja za subvencionisanje gradskog prevoza, ali moramo da obratimo pažnju i na ostale probleme, kao što su kvalitet i bezbjednost autobusa u gradskom saobraćaju, te redovnost linija, da bismo našim građanima pružili bolji kvalitet usluge“, naglasio je Ćosić.

Prema njegovim riječima, od 1. januara subvencije autoprevoznicima koji vrše prevoz putnika na nerentabilnim linijama biće veće, a u saradnji sa opštinama nastojaće se da bude riješen problem neadekvatnih stajališta u pojedinim dijelovima grada.

Ćosić je poručio da je Gradska uprava spremna da pomogne autoprevoznicima koji, eventualno, imaju namjeru da zatraže kreditna sredstva za kupovinu novih autobusa, te dodao da povećanje cijene pojedinačnih karata neće biti veliki problem kada budu ispunjeni svi uslovi koji će u potpunosti zadovoljiti korisnike gradskog prevoza.

Na sastanku je dogovoreno da narednih dana autoprevoznici dostave nadležnom odjeljenju Gradske uprave precizne informacije o broju linija koje održavaju, broju putnika, stanju autobusa, da bi bila urađena procjena stanja i odlučeno o daljim aktivnostima, navedeno je u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman i vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove Obrad Kovač.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ma da, samo po ledjima gradjana. Vrhunski bezobrazluk. Rapidno smanjenje broja putnika je direktna krivica prevoznika, jer su gradjane primorali da se snalaze.
Desava se da samo otkazu liniju za taj dan bez najave, prevoza nakon 16h nema vikendom i tokom ljeta.Ovim danima se vozimo u autobusima bez grijanja, sa pokvarenim autobusima upitnim kako su prosli tehnicke preglede. Linije se otkazuju kako ko hoce, kad hoce, a kako cete se vi vratiti sa posla iako ste uredno platili nije briga prevoznika, svaka vasa zalba zavrsi sa nece se ponoviti i vec sledeci dan se ponovi.

To se posebno odnosi na ovaj ovde Centrotrans(neka doticni objasne kako su svim djacima/studentima/radnicima ostali duzni cijeli iznos mjesecne karte kad je nastupio lock down 2020. koji je bio uplacen,a nije iskoriscen cio mjesec). Nisu dobili besplatan mjesec.

Bili su podigli cijenu karata prije 7 dana, tako da je Pale -Lukavica 4KM (3KM stara cijena),Mokro-Lukavica 6KM(4km),Sokolac-Lukavica 10KM (6KM), Mokro-Pale 3.5KM (2.5km) bez stanicne usluge. Ovo su sramotne cijene pojedinacnih karata, a ovde nema ni G od gradskog prevoza nego skup divljih prevoznika. Zasto onda mjesecne ne vaze za sve prevoznike, a ne samo za pojedinacnog?

@Niko sve tačno rečeno, naslikano. Ali niko vise da se pridruzi diskusiji. Je li to znači da nam je dobro, da smo zadovoljni stanjem, „gradskim“ prevozom, cijenom karte? Koji cinizam – da nas podstaknu da kupujemo mjesečne karte! Pa kad bi ta karta vrijedila za Autoherc i Centrotrans, moglo bi, ovako rijetko kome odgovara.

Hvala gradonačelniku i vascijelim upravama i grada i gradskih opština što vode računa o stanovnicima, šta li bi bilo da ne vode…

pa fino su rekli da nije gradski nego prigradski, sta se tu ima pricati