Povećana smrtnost penzionera

0
Predsjednik milićkog Udruženja penzionera Radomir Golić

MILIĆI – Na području opštine Milići, prema podacima opštinskog Udruženja penzionera, u prošloj godini umrla su 62 penzionera, a godinu ranije 30.

Predsjednik milićkog Udruženja penzionera Radomir Golić izjavio je Srni da ranijih godina nikada nije zabilježena tolika smrtnost penzionera, te naveo da su dva ključna razloga za to – nemogućnost liječenja i nabavke lijekova.

On smatra da je jedan od uzroka problema penzionera i neadekvatna ishrana.

„Imali smo slučajeve da penzioner doživi infarkt jer nije imao novac da kupi lijek. Lijekovi za srčana oboljenja moraju redovno da se koriste, a oni nisu jeftini. Bilo je slučajeva da nam tokom posjete penzioner, kada mu donesemo pomoć, nešto voća i hrane, zahvali i kaže da je posljednji put prije godinu dana pojeo banane. Takvi slučajevi nisu usamljeni“, kaže Golić.

Udruženje je prošle godine, iz sredstava članarine, samo za umrline isplatilo oko 15.000 KM, što je ograničilo mogućnosti te organizacija da pruži značajniju pomoć socijalno najugroženijim članovima.

Golić ističe da u ovoj godini očekuje veću pomoć zajednice toj kategoriji stanovništva, kao i da je dobar znak potez lokalnih vlasti da Udruženje penzionera izdvoje kao posebnu potrošačku jedinicu u opštinskom budžetu, što će omogućiti veći priliv sredstava u penzionersku kasu.

Na području opštine Milići živi 1.370 penzionera, od kojih je 1.100 na spisku članova lokalnog udruženja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare