Povećan broj zahtjeva za dodatak za pomoć i njegu drugog lica

0

MILIĆI – Na području opštine Milići ima 40 korisnika novčane pomoći, za jedno lice više u odnosu na prošlu godinu, a povećan je i broj zahtjeva za isplaćivanje dodatka za pomoć i njegu drugog lica, rekao je Srni direktor milićkog Centra za socijalni rad Branko Šalipurević.

„Prošle godine imali smo 251 lice koje je ostvarivalo ovu vrstu novčane pomoći, a krajem oktobra ove godine 270 lica koja su nesposobna za samostalan život, što je povećanje za 19. Tu imamo dvije grupe ljudi, 170 lica koja su djelimično nesposobna i 100 lica koja su potpuno nesposobna za samostalan život“, naveo je Šalipurević.

On je rekao da je Centar za socijalni rad primio još devet zahtjeva za pomoć i njegu drugog lica, od kojih je šest novih i tri za produženje prava i njihova obrada je u toku.

Šalipurević je dodao da novčana pomoć za potpunu pomoć i njegu drugog lica iznosi 191,20 KM, a za djelimičnu pomoć 95,60 KM.

On je rekao da Centar za socijalni rad isplaćuje jednokratnu novčanu pomoć licima i porodicama koje se nađu u stanju socijalne potrebe zbog nepredvidivih životnih situacija, najčešće za liječenje, u slučaju smrti člana porodice ukoliko korisnik prima novčanu pomoć, nabavku drveta za ogrev i slično.

„Do danas smo odobrili 35 zahtjeva u iznosima od 50 KM do 200 KM, s tim da dosta zahtjeva podnose ista lica više puta, što se dešavalo i ranijih godina, zbog čega je krajem aprila ove godine Skupština opštine Milići donijela odluku o proširenim pravima iz socijalne zaštite u kojoj je definisan način dodjele ove vrste pomoći“, naveo je Šalipurević.

On je naveo i da, zbog trenutne epidemiološke situacije, 16 lica ostvaruje zdravstveno osiguranje posredstvom milićkog Centra za socijalni rad.

Centar učestvuje i u podjeli jednokratne novčane pomoći i lične invalidnine u okviru „Hitnog projekta za kovid 19 za BiH“ koji Vlada Republike Srpske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite realizuju u saradnji sa Svjetskom bankom, a koji pruža dodatnu podršku sistemu socijalne, porodične i dječije zaštite, s ciljem adekvatnog odgovora na posljedice pandemije virusa korona i zaštite porodica i pojedinaca.

Centar učestvuje i u pronalaženju smještaja u dom za lica koja su nemoćna da ga sama obezbijede.

„Pravo na ovu uslugu, na teret budžetskih sredstava opštine Milići, ostvaruju dva maloljetna i tri punoljetna lica, koja vlastitim sredstvima učestvuju u troškovima domskog smještaja, a preostali iznos razlike u cijeni smještaja obezbjeđuje se iz budžetskih sredstava. Posredstvom Centra smještaj u ustanovu ostvarilo je dvoje korisnika koji troškove plaćaju vlastitim sredstvima“, kaže Šalipurević.

Šalipurević je rekao da je ovaj centar u saradnji sa opštinskim Crvenim krstom realizovao projekat Crvenog krsta Srpske „Hitni apel:kretanje stanovništva“, isplativši po 150 KM za 16 domaćinstava koji su korisnici prava iz socijalne zaštite i u teškoj su socijalnoj, materijalnoj i zdravstvenoj situaciji, za 10 porodica pomoć u odjeći i obući, a za 17 porodica pakete prehrambenih proizvoda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare