Povećan broj novoprijavljenih radnji

0

Na području opštine Pale prošle godine je odjavljeno 75 preduzetničkih radnji, dok je zahtjev za otvaranje novih podnijelo 86 preduzetnika, rekao je Srni načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Miloš Jovanović.


Jovanović je istakao da je povećan broj novoprijavljenih preduzetničkih radnji za 11,7 odsto u odnosu na 2012. godinu, kada je 77 preduzetnika podnijelo zahtjev.

Jovanović je naglasio da je razlog za povećanje broja zahtjeva za otvaranje novih radnji to što je počela primjena Zakona o registrovanju poslovnih subjekata i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preduzetničkoj djelatnosti.

On je istakao da su već prvog dana preduzetnici iskazali pojačan interes za registraciju, jer su izmjene pojednostavile proces, a od dokumenata potrebna je samo kopija lične karte i uvjerenje da nije zabranjeno obavljanje određenih djelatnosti.

On je naglasio da je u 2013. godini smanjen broj odjavljenih preduzetničkih radnji za 18,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kada su odjavljene 92 radnje.

„Kao najčešći razlog odjavljivanja radnji preduzetnici navode smanjen obim poslova, što dovodi do nerentabilnosti“, rekao je Jovanović, dodajući da je jedan od razloga i novi Zakon o preduzetničkoj djelatnosti, jer preduzetnici nisu u situaciji da ispoštuju sve odredbe zakona.

Prema njegovim riječima, opština Pale već ranije donijela je odluku o snižavanju opštinskih taksi za sva odobrenja o osnivanju preduzeća koje iznose 30 KM, a sve vrste promjena u toku poslovanja – preregistracija, odjave, koštaju 20 KM.

„To je smanjilo troškove registracije, a stranka za jedan dan može da registruje firmu“, precizirao je Jovanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare