Povećan broj korisnika tuđe njege i pomoći

0

Pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica u Centru za socijalni rad Pale u prošloj godini koristile su 263 osobe, što je za 17 osoba više nego u 2015. godini.
Pedagog u Centru za socijalni rad Pale Nada Gluhović rekla je Srni da, u zavisnosti od toga kako komisija odluči, pomoć za tuđu njegu može biti trajna ili privremena, odnosno tri mjeseca, pola godine ili godinu dana, nakon čega zahtjev može biti obnovljen.

„Manji broj korisnika prođe privremenu pomoć. To su lica koja su imala neku vrstu oboljenja koja je promjenljiva i može im se poboljšati stanje“, pojasnila je Gluhovićeva.

Ona kaže da su predviđena dva nivoa prava na dodatak za tuđu njegu i pomoć drugog lica, i za prvi nivo po korisniku iznosi 166 KM, a za drugi oko 83 KM.

Gluhovićeva je navela da je u prošloj godini novčanu pomoć koristilo 40 porodica, dječiji dodatak 280 porodica, materinski dodatak 38 majki, a opremu za novorođenče dobilo je 165 djece.

Gluhovićeva kaže da je sve veća potreba stanovništva za uslugama socijalnog rada i socijalnih pomoći, zbog poremećenih odnosa u porodici i porodičnog nasilja uzrokovanih nezaposlenošću i nedostatkom sredstava za život, izvršenjem krivičnih djela.

Ona je rekla da je Centru u prošloj godini prijavljeno 29 slučajeva nasilja u porodici, i taj broj nije se znatnije mijenjao u odnosu na ranije godine.

Gluhovićeva je dodala da su najčešće žrtve nasilja žene, bilo je i nasilja nad roditeljima, braćom, sestrama, a veliki broj nasilnika su povratnici u vršenju ovih krivičnih djela.

Prema njenim riječima, u prošloj godini razvedeno je 26 brakova.

Ona ističe da nakon neuspješnog mirenja bračni partneri prave probleme pri postupku povjeravanja djece, a problemi posebno nastaju u vezi sa viđanjem i kontaktom djece sa roditeljem kojem dijete nije povjereno.

Gluhovićeva je napomenula da organ starateljstva posreduje i pruža stručnu pomoć roditeljima i djeci, te da tamo gdje roditelji ne sarađuju to negativno utiče na pravilan psihofizički razvoj djece.

Gluhovićeva je dodala da je Centar za socijalni rad Pale opremljen tehnički i kadrovski, ali da nedostaje adekvatan prostor za vršenje stručnih poslova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare