Povećan broj djece sa govornim poteškoćama

0

ISTOČNO SARAJEVO – Izvršni direktor Udruženja omladine i roditelja „Vratite nam osmijeh“ u Istočnom Novom Sarajevu Zdenka Marić ukazala je na porast broja predškolske djece sa teškoćama u govoru, te apelovala da roditelji, ukoliko primijete problem, što prije zatraže savjet ili stručnu pomoć.
„Kroz tretman logopeda u našem Udruženju godišnje prođe oko 60 djece, među kojima ima i školaraca, a mislim da dio njih i izostane jer mi ne možemo da odgovorimo svim potrebama. I Dom zdravlja pruža ove usluge, ali stručna lica nemaju dovoljno termina da svima pruže odgovarajući tretman“, rekla je Marićeva.

Osim toga što na ovu pojavu utiče dosta faktora, ona smatra da i roditelji dosta griješe kada djeci tepaju i ponavljaju riječi kako ih ona izgovaraju, te dodaje da i izmiksana hrana, koja se ne žvaće, nepovoljno utiče na razvoj dječije vilice.

„Kada se i primijeti neki problem, nažalost, još nema razvijene svijesti da se pomoć odmah potraži. Ove godine imamo dosta djece koja su tek sa pet i po godina potražila pomoć našeg logopeda. To je zakašnjela reakcija. Roditelji nisu svjesni koliko je značajan razvoj govora za razvoj inteligencije i svih ostalih motoričkih aktivnosti kod djece“, istakla je Marićeva.

Sa skromnom podrškom grada Istočno Sarajevo, a značajnijom opštine Istočno Novo Sarajevo, Udruženje radi na projektu koji se odnosi na organizaciju logotretmana na ovom prostoru.

„Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić već četvrtu godinu se zaista trudi da se izdvoji dio sredstava da bi ova djeca imala kontinuirani logopedski tretman“, rekla je Marićeva.

Sa Ministarstvom civilnih poslova BiH u toku je projekat pod zazivom „Lutke, teatar i mi“, čiji je cilj uključivanje mladih sa invaliditetom u sve aktivnosti koje provode srednjoškolci opštine Istočna Ilidža.

„Cilj nam je da djeci vratimo bajke, jer mislimo da je ona danas zanemarena u njihovom odrastanju. Trenutno radimo na adaptaciji lutkarske predstave `Crvenkapa`. Predstava, koja će imati izmiksane likove iz različitih bajki, moći će se igrati u obdaništima i svim obrazovnim ustanovama“, navela je Marićeva.

Predstava bi trebalo da bude prikazana u februaru naredne godine u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo za djecu iz vrtića i nižeg predškolskog uzrasta, a od mogućnosti Udruženja zavisi da li će je vidjeti i mališani na Palama, Sokocu i drugim mjestima.

Rad dramske sekcije ovog Udruženja, koji datira još od 1999. godine u saradnji sa „Forum“ teatrom iz Istočne Ilidže, je veoma uspješan. Marićeva kaže da se djeca tome veoma raduju, jer je to mjesto gdje mogu da se izraze čak i oni koji imaju govorne poteškoće.

Prema njenim riječima, rad na ovoj predstavi sa sobom nosi i niz poučnih stvari koje utiču na razvijanje dječije mašte. Tako će tokom šestomjesečnog rada u radionicama, oni svojim crtežima, radom sa plastelinom i drugim tehnikama na svoj način prikazati ono o čemu im vaspitači pričaju.

Marićeva je izrazila nadu da će, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske biti realizovan i edukativni dramski prikaz koji bi djecu naučio šta je pravda, a šta nepravda.

Udruženje, između ostalog, kako je rekla, kroz svoje radno okupacione aktivnosti okuplja i starije, nezaposlene osobe sa invaliditetom koje prodajom svojih radova ostvaruju određena finansijska sredstva.

Marićeva kaže da je uglavnom zadovoljna onim što je Udruženje uradilo za 19 godina postojanja, ali da uvijek ima nešto što se još treba učiniti.

Kao stvarnu potrebu navela je Centar za dnevni boravak djece sa razvojnim poteškoćama, čije formiranje sprečava nedostatak finansijskih sredstava, te izrazila nadu da će lokalna zajednica, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, uskoro naći vrijeme za rješavanje ovog problema.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare