Potvrđena još tri slučaja morbila u Istočnom Sarajevu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Četiri pacijenta iz Istočnog Sarajeva oboljela su od morbila, zbog čega će Dom zdravlja Istočno Sarajevo danas prijaviti epidemiju morbila na području grada, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Nakon što je početkom marta potvrđen virus morbila kod dva pacijenta – u Vlasenici i Istočnom Sarajevu, analizom tri uzorka koja su iz Bolnice Kasindo u Istočnom Sarajevu juče dostavljena u Institut, potvrđeno je da su još tri pacijenta pozitivna na virus morbila, saopšteno je iz Instituta.

Radi se o pacijentima koji su rođeni 2016, 1993. i 1992. godine, navode iz Instituta.

U Istočnom Sarajevu su, na osnovu prijava dostavljenih Institutu, potvrđena tri povezana i jedan pojedinačni slučaj.

„Imajući u vidu navedenu činjenicu, Dom zdravlja Istočno Sarajevo danas će prijaviti epidemiju morbila na području grada sa ukupno četvoro oboljelih“, navode iz Instituta.

Ova ustanova je u saradnji sa Regionalnim centrom u Istočnom Sarajevu uspostavila kontakt sa svim relevantnim institucijama i porodicama oboljelih i preduzete su sve potrebne mjere za rano otkrivanje oboljelih i sprečavanje širenja epidemije.

„U cilju što bolje kontrole, sprečavanja pojave oboljelih i suzbijanja širenja epidemije, jedina i najefikasnija mjera je vakcinacija MRP vakcinom“, poručuju iz Instituta.

U saopštenju se napominje da je neophodna provjera vakcinalnog statusa djece i omladine prema obaveznom kalendaru, i svi koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani, potrebno je da se vakcinišu MRP vakcinom u vakcinalnim centrima pripadajućih domova zdravlja u Republici Srpskoj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments