Potresni film „Djeca“ izazvao snažne emocije kod publike

0

FOČA – U Foči je danas prikazan dokumentarni film Denisa Bojića „Djeca“, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/, potresna priča o besmislu rata i tragičnoj sudbini porodica u kojima je poginulo po troje djece-srpskih boraca.
Kroz svjedočenje roditelja i uže rodbine, film je izazvao snažne emocije kod publike, koja je salu napustila sa suzama u očima.

Jovo Sušić kaže da je gledajući film doživio veliki šok. „Koliko je samo snage i hrabrosti u ovim roditeljima, majkama i očevima, čija su srca izdržala ogromnu tragediju“, rekao je Sušić.

Radojka Krstonić kaže da je jedva izdržala da film odgleda do kraja, jer je i ona u ratu izgubila 13 članova porodice.

Kosa Ćosović, koja je u ratu izbjegla iz Konjica, kroz suze priča da je u njenom selu Blace kod Konjica nastradalo je 16 mještana, među njima i njena majka, koje su tek nakon osam godina našli i dostojno sahranili.

Direktor Centra za kulturu i informisanje u Foči Vladimir Pantović naglasio je da je neophodno graditi kulturu sjećanja da bi se preduprijedile ratne tragedije.

„Siguran sam da je na svim stranama u minulom ratu bilo ovakvih i sličnih primjera i neka jedna od glavih poruka filma bude da ovakve tragedije služe za nauk budućim generacijama“, rekao je Pantović.

Novinar RTRS-a Radivoje Obrenović naveo je da Javni servis RTRS ima misiju da, osim osnovnih principa rada, promoviše i realizuje djela od trajne vrijednosti – dokumentarne filmove i serije, aktivnosti iz oblasti društveno-odgovornog značaja i angažovanost u sferi kulture i umjetnosti.

Od 18 porodica, u kojima je poginulo po troje djece-srpskih boraca, u filmu su prikazane sudbine porodica Lazarević iz Vlasenice, Milovanović iz Lopara, Bjelica iz Trnova i Župić iz Mrkonjić Grada.

Film je prikazan u okviru „Januarskih kulturnih i duhovnih svečanosti“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare