Potrebna pomoć za liječenje dvogodišnjeg Stefana Novakovića

0

ISTOČNO SARAJEVO – Dvogodišnjem dječaku Stefanu Novakoviću iz Istočnog Sarajeva, koji ima tumor na kičmenoj moždini, hitno je potrebno obezbijediti minimalno 19.000 evra za operaciju u Turskoj, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u organizaciji Opštinskog odbora Crvenog krsta Istočne Ilidže.

Stefanova majka, Slađana Novaković, objasnila je da dječak boluje od opstoklonusa mioklonusa, koji je izazvan neuroblastomom, tumorom koji se nalazi na kičmenoj moždini.

Ona kaže da je Stefan rođen kao zdrava beba u bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu i da su se prvi problemi pojavili nakon osam mjeseci.

Slađana navodi da je Stefan, nakon što su iscrpili sve dijagnostičke mogućnosti u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, liječen na Klinici za Dječiju neurologiju i neuropsihijatriju, gdje su ljekari posumnjali na neuroblastom, što je potvrdilo i snimanje magnetnom rezonancom.

Klinika „Koč“ u Istanbulu dostavila je roditeljima okvirni predračun za operaciju u iznosu od 19.000 hiljada evra, u šta nisu obuhvaćeni troškovi u slučaju da se stanje iskomplikuje, što je u ovakvoj situaciji, ističe Slađana, moguće.

Ona je dodala da ljekar iz Turske koji je pregledao dokumentaciju smatra da je, najvjerovatnije, riječ o malignom tumoru i da će trebati dodatne terapije.

„Stefan sada trpi bolove. Teško je gledati dijete koje se kao lav bori da trči, da hoda, ali ne može zbog tumora“, rekla je Slađana, navodeći da veliku podršku Stefanu u borbi sa bolešću pruža njegov stariji brat.

U navedenih 19.000 hiljada evra nisu uračunate ni avionske karte za put, na koji bi Stefan sa roditeljima krenuo već u ponedjeljak, kako bi u utorak ili srijedu bio primljen na kliniku na pripreme za operaciju, koja bi mogla biti urađena 5. ili 6. avgusta, a nisu uračunati ni troškovi boravka roditelja u Istanbulu.

„Danas ćemo dokumentaciju predati i Fondu solidarnosti Republike Srpske za liječenje djece u inostranstvu“, rekla je Slađana, objasnivši da to nisu mogli učiniti prije jer je dokumentaciju trebalo prevesti.

Uz pomoć organizacije Crvenog krsta Istočno Novo Sarajevo, obezbijeđen je i humanitarni „M:tel“ broj 1412, koji će od 1. do 31. avgusta biti otvoren za skupljanje pomoći za Stefanovo liječenje.

Predsjednik Crvenog krsta Ranko Skakavac pozvao je sve ljude dobre volje da se uključe u akciju kako bi u što kraćem roku bila skupljena sredstva za Stefanovo liječnje u Turskoj, konstatujući da nije riječ samo o 19.000 evra, jer je to samo predračun za operaciju.

Za pomoć u liječenju Stefana Novakovića otvoren je namjenski žiro račun 567-483-59001266-89 na ime Slađana Novaković /Sberbanka Banjaluka/.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare