Potpisani ugovori za projekte smanjivanja zdravstvenih rizika

0

ZVORNIK – Predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske prisustvovali su danas u Zvorniku potpisivanju ugovora za dodjelu grant sredstava u iznosu oko 143.000 KM u okviru projekta „Smanjivanje faktora zdravstvenih rizika“ čiji je cilj pružanje podrške smanjivanju upotrebe duvana, alkohola i nezdrave ishrane, te povećanju fizičke aktivnosti.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Siniša Janjetović rekao je da su ugovori potpisani sa Gradskom upravom, Atletskim klubom, sa dvije srednje i četiri osnovne škole na području grada Zvornika.

On je istakao da projekti promovišu promjenu ponašanja kada je riječ o ova četiri riziko-faktora.

„Posebna namjera ovih projekata, osim promovisanja zdravog načina ishrane, povećanja fizičke aktivnosti i smanjenja upotrebe alkohola i duvana, jeste da se utiče na mladu populaciju da usvaja što je moguće prije zdrave životne navike“, rekao je Janjetović novinarima nakon potpisivanja ugovora.

Ističući da će novac biti utrošen na projekte koje su pripremile ove ustanove i organizacije, Janjetović je podsjetio da je resorno ministarstvo u decembru lani raspisalo javni poziv za dodjelu malih grantova, izvršilo njihovu provjeru i ocjenu, a današnje potpisivanje rezultat je tih aktivnosti.

„Aktivnosti u okviru realizacije ovih projekata biće višestruke – od promocije i organizovanja dana sporta, festivala zdravlja i drugih oblika zdravog načina života“, rekao je Janjetović.

On je naglasio da su, prije nego što je došlo do faze potpisivanja ovih grantova, angažovani konsultanti koji su godinu dana radili na području Zvornika, vršili istraživanja, studije i analize i prezentovali ih predstavnicima grada, nakon čega je predložen Akcioni plan koji je usvojila lokalna skupština.

„Tim Akcionim planom definisani su prioriteti koji su bili vodilja prilikom odabira aplikanata koji su dostavili prijedloge za projekte“, rekao je Janjetović.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović rekao je da su u protekle dvije godine u ovom gradu sprovođene brojne aktivnosti na realizaciji ovih projekata u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ivanović je rekao da će biti realizovano osam projekata, počev od edukacije, rekonstrukcije dječijih igrališta, izgradnje novih sportskih terena, kao i organizovanje velikog broja drugih sportskih manifestacija.

On je dodao da se ovi projekti realizuju posredstvom Svjetska banke i švajcarske Agencije za razvoj i saradnju, koje su i donirale sredstva.

Predstavnik zvorničkog Atletskog kluba Slavica Mandić rekla je da ovim projektom Klub svim učesnicima pruža besplatno treniranje u trajanju od tri mjeseca.

„Na kraju završne manifestacije, koja se planira za 21. maj – Dan grada Zvornika, učesnici će pokazati šta su postigli“, rekla je Mandićeva i dodala da će realizacija ovog projekta doprinijeti poboljšanju fizičke aktivnosti mladih, ali i svih starosnih grupa.

Ugovore o dodjeli grantova potpisali su predstavnici Gradske uprave Zvornik, osnovnih škola „Sveti Sava“, „Desanka Maksimović“ iz Čelopeka, „Petar Kočić“ iz Kozluka, „Nikola Tesla“ iz Pilice, Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“, Tehničkog školskog centra i Atletskog kluba iz Zvornika.

„Smanjivanje faktora zdravstvenih rizika“ sveobuhvatan je projekat unapređenja zdravlja stanovništva čiji je cilj promjena stavova o rizičnim ponašanjima i unapređenje znanja i prakse koja promoviše dobro zdravlje.

Zvornik je jedan od dva grada u Republici Srpskoj koji je obuhvaćen projektom, a sprovodi ga Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz podršku Svjetske banke i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare