Потписани уговори о дод‌јели грант средстава за набавку возила хитне помоћи

0

У Сарајеву су данас потписани уговори о донацији два возила хитне помоћи за домове здравља на Палама и у Фојници, укупне вриједности 195.800 КМ, које је обезбиједила Влада Јапана.

За пројекат опремања Дома здравља „Стана Томић“ на Палама одобрено је 97.570 КМ чиме ће више од 160 пацијената добити одговарајућу услугу превоза.

Директор ове здравствене установе Иван Шарац истакао је да ће донација много значити Дому здравља у пружању здравствене заштите, од примарног ка секундарном и терцијарном нивоу.

„Овом донацијом унаприједићемо нашу здравствену услугу, а пацијенти ће бити задовољни“, истакао је Шарац, те подсјетио да је Влада Јапана и прије помагала рад ове здравствене установе, наводећи донацију санитетског возила и РТГ апарата, који се и даље користе.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао да је данашња донација вриједна због велике потребе за савремено опремљеним и квалитетним возилом хитне помоћи, те додао да је ово једна од највећих страних донација коју је паљански Дом здравља добио у посљедњих неколико деценија.

„Оно што сматрамо још вреднијим и што изузетно цијенимо јесте разумијевање, добра воља и јасно исказана намјера Амбасаде Јапана у БиХ да помогне нашој установи и општини Пале да ријеши један од горућих проблема и нашим грађанима омогући брзу и квалитетну здравствену услугу у хитним и случајевима када је неопходан превоз у неку од околних болница“, поручио је Југовић.

Он је истакао да је Јапан један од највећих донатора на овим просторима, али и партнер који препознаје потребе локалних заједница и грађана, а који своје пријатељство према људима овд‌је манифестује конкретном подршком која подиже квалитет њиховог живота.

Југовић је подсјетио да је општина Пале у посљедњих неколико година реализовале неколико пројеката у области здравства, наводећи реновирање зграде Дома здравља у складу са стандардима енергетске ефикасности.

Амбасадор Јапана у БиХ Масами Кинефучи рекао је да ова земља од завршетка рата подржава изградњу БиХ, за шта је издвојено око 900 милиона КМ, што Јапан ставља на друго мјесто по донацијама, одмах испод Уједињених нација.

Према његовим ријечима, Јапан подржава и европски пут БиХ и то кроз подршке у разним областима.

„Јапан подржава изградњу БиХ без обзира на етничку или ентитетску припадност и надам се да ће помоћ Јапана довести до просперитета локалних самоуправа које се труде да на првом мјесту побољшају квалитет живота својих грађана“, нагласио је амбасадор.

Директор Дома здравља Фојница Јусуф Зука захвалио је Амбасади Јапана за донацију, те истакао да ово није прва донација Јапана овој здравственој установи.

Он је подсјетио да је Јапан 2005. године Дому здравља у Фојници донирао санитетско возило, РТГ апарат и лабораторијску опрему, која се и данас користи.

Амбасада Јапана потписала је данас и Уговор о дод‌јели грант средстава Џудо клубу „Студент“ из Сарајева, за шта је издвојено око 40.260 КМ.

Представник овог клуба Амел Мекић истакао је да је ријеч о огромној помоћи Клубу који сада, према његовим ријечима, има могућност да се развија.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare