Potpisan ugovor sa Delegacijom EU u BiH vrijedan 1,3 miliona EUR

0
Arhivska fotografija

U petak 28.12.2012. godine potpisan je ugovor između Delegacije Evropske unije u BiH i Udruženja za borbu potiv mina „STOP Mines“ Pale o izvođenju projekta „Podrška strategiji protivminskih akcija“ vrijedan 1,3 miliona EUR.
Evropska unija je preuzela obavezu da za izvođenje operacija humanitarnog deminiranja iz IPA fondova izdvoji 1,125 miliona EUR. Razlika obaveznog sufinansiranja od 175.000 EUR, biće obezbjeđena u budžetima lokalnih zajednica, partnera u realizaciji ovog projekta. Poseban akcenat u projektu stavljen je na povezivanje protivminskih akcija i razvoja u lokalnim zajednicama.

Radovi su planirani na 60 lokacija na sumnjivim rizičnim površinama širom Bosne i Hercegovine. Za izvođenje kompletnog projekta planirano je angažovanje 30 deminera raspodijeljenih u 3 tima, uz angažovanje dvije mašine za deminiranje i pasa specijalno obučenih za pronalaženje mina.

Operacije na terenu u okviru novog projekta započeće na proljeće 2013. godine, čim se steknu uslovi za izvođenje radova deminiranja. Sve zadatke za deminiranje određuje Centar za uklanjanje mina u BiH prema listama prioriteta. Predviđeno je da projekat traje dvadest mjeseci, koliko je neophodno za kompletno izvođenje svih planiranih aktivnosti.

„STOP Mines“ je do sada uspješno završio tri projekta finansirana od strane Evropske unije, ukupne vrijednosti oko 5 miliona EUR. U sklopu prethodna tri projekta ukupno je deminirano oko 6,2 miliona m2 rizičnih površina, na 162 lokacije u 45 opština na teritoriji oba entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. U sklopu prethodnih projekata nabavljena je i vrlo vrijedna oprema za humanitarno deminiranje.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare