Potpisan ugovor o saradnji sa Fakultetom bezbjednosti iz Banjaluke

0

SOKOLAC – Vršilac dužnosti direktora Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu Bojan Koprivica i dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka iz Banjaluke Predrag Ćeranić potpisali su danas na Sokocu ugovor o saradnji ove dvije ustanove, prema kome će studenti bezbjednosti dolaziti u studijske posjete Zavodu.

Koprivica je rekao novinarima da će grupe studenta Fakulteta bezbjednosnih nauka iz Banjaluke dolaziti u ovu ustanovu da bi se od ljekara specijalista i supspecijalista iz oblasti sudske medicine upoznali sa svim što radi Zavod za forenziku.

On je dodao da Zavod za forenziku planira da potpiše slične sporazume i sa ostalim srodnim fakultetima kako bi njihovi studenti prilikom posjete Zavodu vidjeli kako se u praksi stiče znanje iz oblasti forenzičke psihijatrije.

Ćeranić je rekao novinarima da su Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci i Zavod na Sokocu potpisali ugovor koji će biti od koristi i jednoj i drugoj ustanovi.

„Sve ono što mi predajmo, što naši nastavnici uče studente o forenzici i primjeni u kriminalistici, dobar dio ovaj Zavod primjenjuje u praksi. Dakle ono što je nama zajedničko jeste vještačenje u slučaju krivičnih djela i parničnog postupka u smislu ustanovljavanja i utvrđivanja stepena uračunljivosti počinilaca krivičnih djela ili onih koji se nalaze u parničnom postupku“, pojasnio je Ćeranić.

On je naglasio da je forenzika mnogo šira oblast nego što se to u javnosti percipira.

Ćeranić je naglasio da forenzika nije samo DNK analiza, jer postoji i digitalna forenzika, kao i forenzička psihijatrija i kriminalistička forenzika.

On je naveo da u sklopu predmeta kriminalistička psihologija i kriminalistička forenzika na Fakultetu bezbjednosnih nauka studenti uče i o nekim disciplinama koje će im kao budućim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih agencija za sprovođenje zakonitosti i te kako biti od koristi.

„Mi smo ovdje vidjeli visok stepen posvećenosti radnog osoblja licima nad kojima se vrši psihijatrijska forenzika i uopšte vještačenje i svakako će utisci koje odavde nosimo u Banjaluku biti vrijedni našim kolegama, a i studente mislimo u jednoj studijskoj posjeti dovesti ovdje da vide čime se ova ustanova bavi i šta je to što je nama zajedničko“, izjavio je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, posjeta Zavodu na Sokocu prve grupe studenata starije godine studija može se očekivati već u novembru, ukoliko to omogući epidemiološka situacija u Srpskoj.

Neuropsihijatar, supspecijalista forenzičke psihijatrije iz Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu Zorica Lazarević istakla je da joj današnja posjeta predstavnika Fakulteta za bezbednosne nauke uliva nadu i energiju, te izrazila zadovoljstvo što će ljudi koji ovdje rade moći da prenesu studentima ono što su naučili dugi niz godina u ovoj oblasti.

Ona je naglasila da je forenzička psihijatrija interesantna oblast s obzirom na to da je važna i studentima medicine, te zato rado očekuje da dođu studenti i da im sa timom kolega psihijatara iz ove ustanove prenese praktično i stručno znanje iz ove oblasti.

Lazarevićeva je poručila studentima da dođu, jer će dosta toga naučiti i vidjeti u Zavodu za forenziku na Sokocu.

Ona je dodala da je prije Zavoda za forenzičku psihijatriju dugo radila u Psihijatrijskoj bolnici na Sokocu.

Zavod za forenzičku psihijatriju je prva ustanova ovog tipa u BiH, a trenutno ima 107 pacijenata i 154 zaposlena radnika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare