Potpisan ugovor o izgradnji spomenika porodici

0

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić i vajar Zoran Kuzmanović danas su u Smederevu potpisali ugovor o izgradnji Spomenika porodici u Istočnom Novom Sarajevu, koji prema idejnom rješenju predstavlja egzodus sarajevskih Srba.

„Egzodus sarajevskih Srba ostaće upamćen kao najveći mirnodopski egzodus jednog naroda u svijetu. Srbi su u ratu odbranjena vjekovna ognjišta napustili i mirnim putem krenuli u duge i nepovratne kolone. Veliki broj porodica odlučio je da se ovdje zaustavi i spusti teške kofere, zakopa nove temelje i započne stvaranje novog grada, Srpskog Sarajeva na goloj ledini. Ovi hrabri ljudi puni snage, volje i entuzijazma izgradili su naš grad, naše Istočno Sarajevo u koje su dobrodošli svi građani“, rekao je Katić Srni.

On je rekao da bronzanu skulpturu, koja će biti postavljena na Trgu Republike Srbije, predstavljaju članovi porodice u zagrljaju, čija tijela se rukama preklapaju.

„Otac, majka i tri djeteta različitih uzrasta simbolizuju novo rađanje, novi dom, novu širu zajednicu, stvaranje grada“, pojasnio je i naveo da ugovorena vrijednost radova iznosi 268.926 KM bez PDV-a, a rok izvođenja je 270 dana.

Katić je rekao da će skulptura biti visoka 3,4 metra i široka 1,7 metara, te dodao da je ukupna visina spomenika sa kamenim sjedalnim dijelom 3,8 metara.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare