Potpisan ugovor o izgradnji kanalizacione mreže u Podromaniji

0

SOKOLAC – Načelnik sokolačke opštine Milovan Bjelica i vlasnik preduzeća “Higra” iz Bijeljine Dragan Sarić potpisali su danas ugovor o realizaciji komponente tri projekta “Snabdijevanje vodom i kanalizacija opštine Sokolac”, vrijednosti 1.264.200 KM.

Bjelica je, nakon potpisivanja ugovora na Sokocu rekao novinarima da komponenta tri podrazumijeva izgradnju kanalizacione mreže Podromanija-Bjelosavljevići ukupne dužine 14 kilometara.

On je naveo da su sredstva obezbijeđena kreditnim aranžmanom sa Evropskom razvojnom bankom.

Prema njegovim riječima, opština Sokolac u ovom ukupnom kreditnom aranžmanu imala je na raspolaganju oko 6.000.000 KM, od kojih su 3.000.000 kreditno zaduženje, grant sredstva su 2.100.000 KM, a 900.000 KM je učešće lokalne zajednice.

Načelnik opštine Sokolac naglasio je da, sa današnjim potpisivanjem ugovora, ova lokalna uprava započinje realizaciju treće komponente kojom će potpuno biti izvršena Studija izvodljivosti i ostvaren plan u projektu “Snabdijevanje vodom i kanalizacija opštine Sokolac”, na kojem se radi već šest godina.

Prema njegovim riječima, analize su pokazale da će na tom dijelu kanalizacione mreže biti 250 priključaka.

Bjelica je izrazio zadovoljstvo što je za izvođača radova i na komponenti tri izabrana “Higra”, koja je radila i na realizaciji prethodne komopnente ovog velikog projekta.

Vlasnik “Higre” Dragan Sarić istakao je da je, prema potpisanom dokumentu, ugovoreni rok izgradnje kanalizacione mreže u dužini oko 14 kilometara, 12 mjeseci.

“Bez obzira kada će vrijeme dozvoliti početak radova, u februaru ili martu, sigurno je da ćemo mi to uraditi do jeseni iduće godine, jer poznajemo teren i sve elemente značajne za rad”, rekao je Sarić.

On je naveo da projekat podrazumijeva izgradnju kanalizacione mreže za prikupljanje otpadnih voda u naselju Podromanija i izradu glavnog kolektora od Podromanije preko Majdana do ponora rječice Rešetnice, gdje će biti jedna pumpna stanica, koja će privremeno da prepumpava vodu u Rešetnicu.

Prema njegovim riječima, u konačnoj fazi na lokalitetu u Bjelosavljevićima, idejnim rješenjem je planirana izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Projekat “Snabdijevanje vodom i kanalizacija opštine Sokolac” dio je projekta “Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura u Republici Srpskoj”, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srpske i Evropskom investicionom bankom, te finansira povoljnim kreditnim i grant sredstvima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments