Potpisan sporazum o stipendiranju pet brucoša

2

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i vršilac dužnosti dekana Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu Tatjana Krajišnik potpisali su sporazum o poslovnoj saradnji, kojim je predviđeno sufinansiranje troškova studiranja pet brucoša za šta će biti izdvojeno 5.000 KM.

Vuković je rekao da na ovaj način žele da pomognu Poljoprivrednom fakultetu u vezi sa upisnom politikom studenata prve godine studijskog programa Poljoprivreda u Istočnom Sarajevu, jer broj upisanih nije u skladu sa željenim kvotama.

„Grad će u tom pogledu izdvojiti 5.000 KM za stipendiranje pet studenata koji bi željeli upisati ovaj studijski program. Mi stipedniramo one koji će studirati na području Istočnog Sarajeva, u sjedištu Poljoprivrednog fakulteta“, rekao je Vuković novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

On je napomenuo da je potrebno da svi zajedno, grad, fakulteti pojedinačno i Univerzitet ulože energiju i sredstva kako bi privolili veći broj srednjoškolaca sa prostora istoka Republike Srpske, ali i šire da dođu na područje Istočnog Sarajeva i studiraju.

„Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu stanuje znanje i mi smo dužni kao lokalna zajednica i Republika Srpska da promovišemo javni univrzitet i sve što imamo na ovom prostoru“, smatra Vuković.

On je informisao Krajišnikovu da je na posljednjoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo donesen zaključak kojim se traži da se hitno obustave sve započete aktivnosti u vezi sa otvaranjem studijskog programa Agromediteranska proizvodnja u Trebinju Univerziteta u Banjaluci.

Vuković kaže da je razgovarano i o saradnji Poljoprivrednog fakulteta sa Agrarnim fondom Istočno Sarajevo.

Krajišnikova je istakla da je potpisivanjem ovog sporazuma samo formalizovana dugogodišnja uspješna saradnja sa gradom, a ovaj put akcenat je stavljen na upisnu politiku.

„Biće stipendirano prvih pet studenata u drugom upisnom roku, ali imamo dosta planiranih aktivnosti koji su na 70 odsto realizacije i nadam se da ćemo uspjeti i za ove studente koji su upisani u prvom ispitnom roku nešto da uradimo. Zahvaljujem se gradonačelniku i njegovom timu, koji su prepoznali ono što je nama goruće pitanje u ovom trenutku, kao i na brzini realizacije ovog sporazuma“, istakla je Krajišnikova.

Ona je dodala da postoji još mnogo zajedničkih ciljeva i da će saradnja biti nastavljena.

Prema njenim riječima, u prvom upisnom roku na studijom programu Poljoprivreda koji se izvodi u Istočnom Sarajevu i Bijeljini bilo je oko 20 kandidata.

„Takođe, imamo i studijski program Šumarstvo koji se izvodi u Vlasenici, gdje je bilo desetak kandidata, što je sve ispod kvote. Moraćemo maksimalno raditi na drugom upisnom roku, jer bi mladi trebalo da studiraju, a ovaj fakultet ima kvalitetan i stručan kadar koji im može prenijeti znanje“, zaključila je Krajišnikova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Prvo zaposlite inženjere poljoprivrede kojih samo na Palama ima sigurno 10, i koji nemaju šanse da dobiju posao u struci, pa tek onda stimulišite brucoše da se upišu na Poljoprivredni fakultet. Kome i gdje na ovom području trebaju inženjeri poljoprivrede?! A da je sreće svi bi imali posao u struci i poljoprivreda bi cvjetala na sarajevsko-romanijskoj regiji.

Ono što me nervira kod nas, jeste taj neki ,,da zadržimo mlade“ stav. To je skroz pogrešno, jer Univerzitet se ne osniva da bi se mladi zadržali, nego da bi se obrazovali. Univerzitet u Istočnom Sarajevu jeste dobar, ozbiljan državni Univerzitet, napreduje na listi najbopjih svjetskih univerziiteta, ali me baš neevira to neko trčanje za maturantima, hodanje od grada do grada, i prezentovanje univerziteta, kao i reklame, bilbordi, što samo može škoditi ugledu Univerziteta.