Potpisan sporazum o stipendiranju 11 studenata Filozofskog fakulteta

0
БАЊАЛУКА, 21. ЈУНА /СРНА/ - Сједница Републичког штаба за ванредне ситуације.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić potpisali su danas sporazum sa dekanom Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dragom Mastilovićem o stipendiranju 11 studenata ovog fakulteta.

Ćosić je izjavio novinarima da grad Istočno Sarajevo, ali i opštine u njegovom sastavu pokazuju na različitim poljima brigu za Univerzitet u ovom gradu i fakultete kao njegove organizacione jedinice.

„U ime grada sam potpisao sporazum sa dekanom Filozofskog fakulteta o stipendiranju pet studenata sa smjera Filozofija. Smatramo da je to značajan doprinos i ukoliko se i više studenata prijavi, mi ćemo to podržati“, istakao je Ćosić.

On je dodao da, osim što se bore da budu izgrađeni poslovni objekti ovog fakulteta i samog Univerziteta, bore se i za dobar studentski standard kroz izgradnju studentskih domova.

„Ovo danas je pokazatelj na koji način se borimo za studente koji treba da studiraju na fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu“, rekao je Ćosić.

Katić je istakao da je danas potpisao sa Mastilovićem sporazum o stipendiranju šest studenata, i to tri sa odsjeka Srpski jezik i književnost i tri sa odsjeka za Istoriju i arheologiju, dodajući da na taj način pokušavaju da animiraju određeni broj studenata da upisuje deficitarna zanimanja.

„Osim toga, mi smo u ovoj godini potpisali ugovor o stipendiranju sa više od 120 studenata sa područja opštine Istočno Novo Sarajevo i mislim da ćemo na ovaj način i na Filozofskom, ali i drugim fakultetima dati doprinos da se određeni broj studenata kako iz Istočnog Sarajeva, tako i Republike Srpske odluči da studira na Univerzitetu u ovom gradu“, istakao je Katić.

On je dodao da je iznos stipendije 120 KM.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, istakao je da je ovo divan primjer kako lokalne zajednice vode računa o ovoj visokoškolskoj instituciji.

„Univerzitet u Istočnom Sarajevu je zaista izuzetno važan za ovaj dio Republike Srpske i samo ako ovako budemo radili zajedno sa lokalnim zajednicama gdje se nalaze naši fakulteti i Vladom Republike Srpske siguran sam da Univerzitet ide u pravom smjeru“, istakao je Kulić.

On je dodao da danas počinje prijem dokumenta za upis nove generacije studenata i nada se da ćemo i ove godine napraviti blagi porast, jer raste interesovanje za studijske programe sva tri ciklusa studija.

Dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilović je zahvalio Ćosiću i Katiću, ali i načelniku Pala Bošku Jugoviću sa kojim je prošle godine potpisan sporazum, kao i Istočne Ilidže Marinku Božoviću, koji je sa jednokratnim stipendijama podržao upis nekoliko studenata nacionalnih disciplina na ovom fakultetu.

On je istakao da je Filozofski fakultet jedna od najvećih, ali i po mnogo čemu najznačajnijih organizacionih jedinica Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ne samo po broju studijskih programa, broju studenata i zaposlenih nastavnika i saradnika već i po tome što se izučavaju „nacionalne discipline“ – srpski jezik i književnost, istorija i arheologija.

„Upravo ovom podrškom lokalne uprave pokazujemo koliko nam je značajno da se `nacionalne discipline` održe, prije svega u školskom sistemu, a koje pripadaju humanističkim naukama koje su u posljednje vrijeme bile prilično zapuštene“, istakao je Mastilović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare