Potpisan Sporazum o izgradnju Kuće srpsko-norveškog prijateljstva

0

SOKOLAC – Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i predsjednica Društva srpsko-norveškog prijateljstva u BiH Gordana Vuković, nedavno su potpisali Sporazum o izgradnji Kuće srpsko-norveškog prijateljstva-Kuće otvorenih vrata.

Prema potpisanom sporazumu, opština Sokolac će obezbijediti lokaciju i infrastrukturu, dok će Društvo srpsko-norveškog prijateljstva, uz pomoć sponzora, u cjelosti finansirati sve građevinske radove i uređenje kuće.

– Kuća će biti vlasništvo opštine, a cilj njene izgradnje je razvijanje prijateljskih odnosa i saradnje na ekonomskom, kulturnom i sportskom planu, uz mogućnost bratimljenja opštine Sokolac sa opštinama iz Norveške. Kuća će biti ispunjena sadržajima koji će posjetiocima omogućiti saznanja o prirodnim bogatstvima i ljepotama dvije zemlje, sa posebnim akcentom na evociranje uspomena na dane kada je tokom Drugog svjetskog rata u Norvešku internirano 1.055 građana iz BiH, od čega 880 Srba, od kojih mnogi nisu doživjeli povratak u domovinu.

Sa područja opštine Sokolac, prema zvaničnim podacima, u Norveškoj je boravilo 46 interniraca, od čega je 18 umrlo u nacističkim logorima širom ove skadinavske zemlje, istakla je Vuković.

Inače, kada se završi sva procedura oko priprema, kuća će biti građena od drveta po ugledu na već izgrađenu u Gornjem Milanovcu.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare