Potpisan protokol o saradnji sa privrednim komorama

0

ISTOČNO SARAJEVO – Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić potpisao je danas Protokol o saradnji sa predstavnicima Privredne komore Republike Srpske i područnih privrednih komora Istočno Sarajevo, Trebinje, Doboj i Bijeljina.

Grujić je naveo da je danas organizovan sastanak sa predstavnicima privrednih komora iz Republike Srpske, Spoljnotrgovinskom komorom BiH, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, te grada Istočno Sarajevo i privrednika iz Republike Srpske.

On je naglasio da je cilj današnjeg sastanka jačanje saradnje Univerziteta sa realnim sektorom, jer za tim postoji obostrani interes, dodavši da Univerzitet ima potrebu za organizovanjem prakse za studente u preduzećima, kao i da sasluša ideje i potrebe za znanjima koje studenti treba da ponesu sa Univerziteta.

Grujić je naglasio da profesori Univerziteta u Istočnom Sarajevu imaju znanje na osnovu kojeg mogu da pomognu u rješavanju niza problema koje imaju preduzeća.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić istakao je da je cilj potpisivanja sporazuma poboljšanje saradnje između akademske zajednice i privrede Republike Srpske.

„Očekujem da ćemo ovakav sporazum potpisati i sa Univerzitetom u Banjaluci, što bi trebalo da da konkretne rezultate u direktnoj saradnji između nastavnog osoblja, preko studenata, sa poslovnom zajednicom na realizaciji konkretnih projekata“, rekao je Đurić.

On je dodao da će ovim sporazumom biti obezbijeđeno učešće akademske zajednice u kreiranju novih proizvoda, kao i korištenje znanja i laboratorije sa kojima raspolažu, a pri tom nadoknađujući ono što privredni subjekti ne mogu finansirati i razvijati određene procese.

On vjeruje da će to dati konkretne rezultate i da će uskoro imati priliku da dobiju višestruke efekte ove saradnje, a prije svega, da se studenti još u vrijeme studiranja upoznaju o onom što će ih dočekati u privrednim subjektima.

Đurić je istakao da su za saradnju sa privredom interesantni svi fakulteti, neki manje, a neki više.

Direktor Vazduhoplovnog zavoda „Orao“ iz Bijeljine Milan Prica naglasio je da oni već godinama sarađuju sa fakultetima, ali ta saradnja nije na zadovoljavajućem nivou.

„Ovo treba da bude jedno sistemsko rješenje koje omogućava dolazak studenata i njihovo upoznavanje o tome šta se i kako radi u kompanijama“, napomenuo je Prica i dodao da se na ovaj način otvara i prostor za uvođenje novih tehnologija i specijalnih procesa koji ih sada mnogo koštaju jer sarađuju sa kompanijama iz NJemačke, Kanade, a sve bi se moglo pojednostaviti i pojeftiniti.

Prica je naglasio da im je veliki problem zadržati kvalitetne kadrove koji završavaju fakultete, zbog čega se mora naći načina da se ti ljudi stimulišu i da ostaju, jer u privredi ne mogu dati takve plate koje će ih zadržati.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija istakao je da ga raduje što je danas došlo do ovakvog sastanka i potpisivanja protokola o saradnji jer će to omogućiti da veći broj studenata bude u prilici da u toku školovanja spozna šta ga čeka nakon završetka studija.

On je naglasio da su razgovarali i o mogućim novim profilima koje treba obrazovati za potrebe privrede.

„Znamo da se privreda danas suočava sa mnogim problemima, ali kada se uzme u obzir da i ovakva kakva je obezbijedi nekoliko milijardi budžetskih sredstava treba joj omogućiti da dio tih sredstava bude drugačije raspoređen za podsticaj i za razvoj privrede“, naglasio je Samardžija.

On je podsjetio da grad Istočno Sarajevo svake godine u budžetu planira sredstva za volontiranje mladih svršenih studenata i za stipendije, tako da su u ovoj godini predvidjeli 100.000 KM za volontere, a oko 50.000 KM za stipendije studentima koji studiraju na javnim univerzitetima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare