Potpisan pojedinačni kolektivni ugovor

0

ZVORNIK – Predsjednik Sindikalne orgnizacije metalske industrije i rudarstva Radenko Smiljanić i predsjednik Upravnog odbora Kompanije „Alumina“ Mile Matić potpisali su danas pojedinačni kolektivni ugovor za zaposlene u „Alumini“.

Smiljanić je istakao da je potpisivanje ugovora rezultat dobre saradnje sa menadžmentom kompanije.

„Dobrom saradnjom i korektnim razgovorima uspjeli smo da dođemo u poziciju da potpišemo pojedinačni kolektivni ugovor, gdje smo obezbijedili našu legitimnost i bolju poziciju u svim budućim pregovorima“, rekao je Smiljanić.

Matić je ocijenio da je današnjim činom završen jedan posao na pravilan i kvalitetan način, kojim će se zaštiti prava i definisati obaveze u skladu sa legislativom Republike Srpske, odnosno usklađen je pojedinačni sa granskim ugovorom.

„Imamo kvalitetnu saradnju sa većinskim sindikatom, imali smo razumijevanja do sada i očekujemo dalji progres u svim segmentima“, rekao je Matić.

Potpisivanju je prisustvovao i predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić, koji je rekao da je ovaj granski sindikat prišao drugom sistemu potpisivanja kolektivnih ugovora.

„Mi smo direktno sa kompanijama potpisali kolektivne ugovore, sa današnjm danom ovo je 62 kompanija iz ove grane koja je potpisala pojedinačne kolektivne ugovore, a isto tako su potpisali i granski kolektivni ugovor. Kada menadžment preduzeća potpiše kolektivni ugovor grane, to je snaga i znači da će taj ugovor imati svoju perspektivu“, pojasnio je Peulić.

On je dodao da je kolektivni ugovor ranije poptisivan sa uduruženjima poslodavaca, što nije bilo dobro rješenje.

„Ako ja sa predsjednikom udruženja poslodavaca metalske industrije potpišem cijenu rada, a nju ne može 50 odsto kompanija da ispoštuje, ja sam u stvari dobio ništa“, rekao je Peulić i dodao da je logično da kada se planira budžet za lične dohotke, on mora biti pokriven nalozima za proizvodnju.

Peulić je pojasnio da su ovim ugovorom prvenstveno riješeni partnerski odnosi sindikata i poslodavca i dodao da je danas potpisanim pojedinačnim ugovorom predviđen veći obim prava u odnosu na granski kolektivni ugovor.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je menadžment „Alumine“ u prošloj godini obezbijedio dvije isplate regresa za godišnje odmore, što je veoma važno.

„Ovo preduzeće je sa februarom isplatilo sve bruto plate, što je rijetkost. Ovo preduzeće ima svoju budućnost i perspektivu i ja sam prezadovoljan“, naglasio je Peulić.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.zvornikdanas.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare