Potpisan memorandum o saradnji

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Opština Istočno Novo Sarajevo, Forum teatar Istočno Sarajevo i Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo potpisali su danas memorandum o saradnji, kojim će dosadašnja saradnji biti unaprijeđena.

Memorandum su potpisali načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić, direktor Forum teatra Vitomir Mitrić i direktor Kulturnog centra Mladen Janković.

Ćosić je rekao novinarima da se ovim memorandumom kulturna saradnja lokalne vlasti i nevladinog sektora želi dići na viši nivo, stvarajući čvrste temelje za kulturnu platformu, ne samo opštine, nego i grada Istočno Sarajevo.

On je podsjetio da opština sa Forum teatrom radi na značajnim kulturnim manifestacijama kao što su „Prvi kadar“ i „Lut fest“, te da današnje potpisivanje memoranduma treba da ubrza i olakša aktivnosti koje sprovode svake godine.

Ćosić je istakao da su zahvaljujući Forum teatru, uz podršku Ambasade Bugarske u BiH, uspjeli dobrim dijelom da renoviraju salu Kulturnog centra, koja će imati veći kapacitet i posjetiocima omogućiti bolje uslove za praćenje sadržaja.

„Forum teatar je nosilac veoma važnih kulturnih aktivnosti na području opštine. Stvari koje rade kako za najmlađe, tako i za ljubitelje filma i svih drugih vidova kulture veoma su korisne za ovu lokalnu zajednicu“, rekao je Ćosić.

On ističe da su u planu i druge aktivnosti koje se odnose na promociji rada Kulturnog centra i izgradnju muzeja.

„U naredne dvije do tri godine potrudićemo se da galeriju `Kućanski` pretvorimo u muzej koji će pored izložbenog dijela, koji se odnosi na djela pokojnog Boška Kućanskog, imati i druge sadržaje, kao što je muzej Mlade Bosne, postavka Odbrambeno-otadžbinskog rata i postavka koja se odnosi na istoriju Srba sarajevskog polja“, najavio je Ćosić.

On kaže da će Kulturnom centru, kao nosiocu kulturnih aktivnosti u ovoj lokalnoj zajednici, biti nametnute obaveze kako bi postao jedan od stubova u oblasti kulture na ovom području.

Direktor Forum teatra Vitomir Mitrić rekao je da će memoranduma po pitanju produkcije stvoriti čvršću saradnju sa Kulturnim centrom, te za septembar najavio mjuzikl kao zajednički projekat ove dvije kulturne institucije.

„To će biti početak produkcije i pozorišnog stvaralaštva u Istočnom Sarajevu, što čekamo 25 godina“, rekao je Mitrić.

Direktor Kulturnog centra Mladen Janković kaže da će saradnja sa Forum teatrom biti intenzivirana, te da će se više raditi na polju pozorišne produkcije za djecu i odrasle.

On je najavio da će 24. maja za krsnu slavu i Dan opštine Istočno Novo Sarajevo u Kulturnom centru biti organizovan prigodan program, kada će gostovati i plesni ansambl „Vukadinov“ iz Bugarske.

Janković smatra da sporazume o saradnji treba ozvaničiti i sa drugim institucijama, te izrazio očekivanje da će saradnja sa Muzičkom akademijom Univerziteta Istočno Sarajevo, kao jednom od nosilaca kulturnih dešavanja u gradu, biti intenzivirana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare