Postrojeni kadeti povodom Međunarodnog dana sjećanja na stradale policajce

0

BANJALUKA – Kadeti 23. klase Policijske akademije i devete klase za Specijalnu antiterorističku jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske postrojili su se jutros ispred Uprave za policijsku obuku u Banjaluci povodom Međunarodnog dana sjećanja na stradale policijske službenike.

Načelnik Uprave za policijsku obuku MUP-a Srpske Mile Šikman rekao je da se danas sjećaju 782 pripadnika MUP-a koji su poginuli tokom proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i 16 službenika stradalih od 1995. do danas u vršenju službene dužnosti i osam službenika koji su živote izgubili u nesrećnom slučaju.

On je istakao da je ovo je prilika da se uvijek sjećaju kolega, navodeći da je rizik policijske profesije veliki.

Šikman je istakao da je veoma važno da budući policajci usvajaju da se nose sa rizikom profesije, da znaju da zaštite svoj život jer će samo na taj način uspješno obaviti sve zadatke koji se pred njih postavljaju.

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević će sa načelnikom Policijske uprave Prijedor Sretojom Vujanovićem u 10.00 časova položiti vijenac na grob načelnika Sektora kriminalističke policije ove uprave Radenka Bašića, koji je ubijen u martu prošle godine.

Kostrešević će u 10.15 časova položiti cvijeće na grob policijskog službenika Slađenka Tubina koji je ubijen u aprilu 2019. godine prilikom smirivanja slučaja porodičnog nasilja.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan će u 12.00 časova u Zvorniku sa načelnikom Policijske uprave Zvornik Aleksandrom Vasiljevićem položiti vijenac na spomen-obilježje policijskom službeniku ove uprave Draganu Đuriću koji je ubijen 2015. godine prilikom terorističkog napada na Policijsku stanicu u ovom gradu.

Teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila 2015. godine izvršio je pripadnik vehabijskog pokreta Nerdin Ibrić /24/ iz mjesta Kučić Kula kod ovog grada.

Ibrić se dovezao ispred Policijske stanice u automobilu „golf dva“ i uz poklič „Alahu ekber“ /Alah je veliki/ upao u Policijsku stanicu i počeo da puca iz puške, takozvane „pumparice“.

Tada je ubio policajca Dragana Đurića koji je stajao na ulazu u stanicu, a ranio dvojicu njegovih kolega koji su bili u blizini. Prilikom razmjene vatre napadač je likvidiran.

Međunarodni dan sjećanja na stradale policijske službenike 7. mart globalna policijska zajednica obilježava solidarnim okupljanjem i odavanjem priznanja policajcima širom svijeta koji su dali živote u ime opšte bezbjednosti.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare