Posthumno uručena 44 odlikovanja

0

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin i zamjenik načelnika opštine Pale Srđan Butulija uručili su danas 44 Medalje zasluga za narod porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz opština Pale, Sokolac i Istočna Ilidža.

„Današnja posthumna odlikovanja na Palama su za naše heroje, borce Vojske Republike Srpske koji su za ovu državu dali ono što se najviše moglo dati, a to su njihovi životi. Na ovaj način Republika Srpska i srpski narod želi da se barem u jednom dijelu oduži tim ljudima i da ih spomenemo“, rekao je Župljanin novinarima.

On je istakao da poginuli borci zaslužuju sjećanje svih 365 dana u godini, a ne samo na ovaj dan, te da svi u Republici Srpskoj i cijeli srpski narod mora da poštuje tu žrtvu jer narod nema istoriju i neće postojati ukoliko ne bude poštovao svoje heroje.

„Ovo je mali skromni znak zahvalnosti porodicama koje su preživjele i ostale iza naših poginulih heroja. Oni moraju biti stalna briga svih društvenih struktura i institucija Srpske koji u dužem periodu pokušavaju da sve položaje i statuse ovih kategorija učine dostojnim ljudskog života“, naveo je Župljanin.

Prema njegovim riječima, iako se u kontinuitetu stvari poboljšavaju, koliko god da se učini za te kategorije to nije dovoljno jer je njihova žrtva nešto mnogo više.

„Oni su u temelje ugradili svoju krv i svoje živote, a to sasvim sigurno nema cijenu“, poručio je Župljanin.

On je istakao da je danas Republika Srpska podjednako ugrožena kao što je bila i devedesetih godina prošlog vijeka, ali da ipak bez Srpske nema slobode naroda, zato se ona mora braniti kao što su to radili borci koji su položili živote.

Župljanin je naveo da je za ovu godinu planirana dodjela 396 odlikovanja, te da je plan kabineta i samog predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović da u sljedećoj godini završe taj posao jer poslije 30 godina rata porodice nemaju prava da čekaju za zaslužena odlikovanja.

Zamjenik načelnika opštine Pale Srđan Butulija rekao je da su danas u ovoj lokalnoj zajednici posthumno uručili 44 odlikovanja porodicama poginulih boraca i time iskazali veliku zahvalnost i poštovanje borcima koji su dali živote za nastanak i odbranu Republike Srpske.

„Mi ne smijemo te ljude da zaboravimo, a budućim generacijama to moramo da prenosimo kako bi oni mogli dalje da njeguju, čuvaju i poštuju ono što su borci stvorili, a to je Republika Srpska, kao garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima“, poručio je Butulija.

On je naveo da će opština Pale i dalje pomagati boračkoj populaciji i poboljšati materijalni status boraca i njihovih porodica.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu Nevenka Gaco izgubila je brata blizanca i supruga, te se u ime porodica poginulih boraca zahvalila predsjedniku Republike Srpske na ukazanoj počasti i poštovanju za najmilije.

„Poslije 30 godina smo dočekali da oni dobiju odlikovanja. Sada vidimo da ove porodice nisu zaboravljene. Zahvaljujem se i načelniku opštine Pale Bošku Jugoviću, koji je ukazao veliko poštovanje prema porodicama poginulih boraca, koji je prošle godine sanirao krov na zgradi porodica poginulih na Repcima“, navela je Gaco.

Momirka Pajić, koja je u ratu izgubila muža, rekla je da joj je ovo odlikovanje probudilo mnogo emocija, nažalost, najviše negativnih, te je zahvalila svima koji su se sjetili članova porodica poginulih boraca.

Svjetlana Lizdek, koja je izgubila oca, rekla je da komadić metala, koji su danas primili, kao i plaketu, znače tri stvari za porodice – a to je žal što ljudi to nisu primili u svoje ruke, što nisu malo duže bili sa njima, ali ipak i ponos na njihovu hrabrost, velikodušnost i požrtvovanost.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ove godine, povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Repulike Srpske i 15. septembra, Dana poginulih i nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, odlikovala je 396 poginulih boraca Vojske Srpske, Medaljom zasluga za narod.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments