Posthumno odlikovana četiri borca

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović uručio je u Istočnom Novom Sarajevu odlikovanja porodicama četvorice poginulih boraca, koje je posthumno odlikovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Medaljom zasluga za narod posthumno su odlikovani Savo /Nikole/ Koprivica, Nedeljko /Božidara/ Vujičić, Dragiša /Slobodana/ Milidrag i Jovan /Mirka/ Golijanin.

Mitrović je rekao da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na inicijativu Republičke organizacije, prije dvije godine donio ukaz o posthumnom odlikovanju svih boraca koji su poginuli izvršavajući svoje patriotske zadatke.

„Povodom obilježavanja 20 godina postojanja Republike Srpske, odlikovali smo 20 poginulih boraca, a generalnim ukazom i dogovorom, ta praksa je nastavljena. Od 9. januara 2012. godine dodijeljeno je 267 posthumnih odlikovanja za poginule borce širom Srpske“, naveo je Mitrović.

On je najavio da će danas biti uručena odlikovanja i za poginule borce sa Sokoca i iz Rogatice, te da će u narednom periodu biti uručena posthumna odlikovanja i za 22 borca poginula na Koridoru.

Mitrović je podsjetio da je nedavno, povodom obilježavanja godišnjice oslobođenja Bijeljine u Drugom svjetskom ratu, odlikovano 65 boraca, a da je prošle godine 22. aprila, na Dan nestalih Sarajevsko-romanijske regije i 15. juna na Dan poginulih i nestalih lica Hercegovine, takođe izvršena posthumna dodjela odlikovanja.

„To je najmanje što možemo učiniti za porodice čiji su najmiliji učinili herojski čin za koji zaslužuju medalje. I ovo je jedan od načina da ih se porodice i njihovi potomci sjećaju“, naglasio je Mitrović.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić istakao je da poginuli borci nikada ne smiju da budu zaboravljeni, te da priča o njihovim djelima iz generacije u generaciju mora da traje.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirko Vranić podsjetio je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prošle godine odlikovao 17 poginulih boraca ovog kraja, među kojima su i oni čiji posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Vranić je zahvalio predsjedniku Republike Srpske što je uvažio apele Republičke organizacije da se posthumno odlikuju zaslužni borci koji su dali život za svoju Republiku.

Radenko Golijanin, sin Jovana Golijanina poginulog u Ozrenskoj ulici u Sarajevu 1995. godine, rekao je da mu je velika čast da primi posthumno odlikovanje za svog oca.

„Želim da zahvalim Republičkoj organizaciji porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila. Na ovaj način će i moji sinovi zapamtiti da je njihov deda ugradio život u stvaranje Republike Srpske“, izjavio je Golijanin.

Lenka Koprivica, supruga Save poginulog 1993. godine na Ilidži, kaže da će ovo odlikovanje predstavljati njenim kćerkama uspomenu na oca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments