Postavljena spomen-ploča u znak sjećanja na 19. maj 1992. godine

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na Vracama u opštini Istočno Novo Sarajevo danas je opštinska Boračka organizacija postavila spomen-ploču u znak sjećanja na 19. maj 1992. godine, kada je komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda opštine Novo Sarajevo.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tušljevljak istakao je da je današnjim otkrivanjem spomen-poloče, parastosom poginulim borcima u crkvi Svetog Georgija u Miljevićima i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje obilježen i Dan Prve sarajevske mehanizovane brigade.

Tuševljak je naglasio da je kroz Prvu sarajevsku mehanizovanu brigadu prošlo oko 15.000 srpskih boraca, živote za Srpsku dalo je 608 boraca, dok su 1.192 borca ranjena.

„Brigada je pokrivala veliko područje od Kotorca u Istočnoj Ilidži, preko Dobrinje jedan i četiri, Mojmila, preko Vraca do Jevrejskog groblja, Zlatišta do Paljanske čete“, podsjetio je Tuševljak i dodao da je brigada dejstvovala i na području Olova, Igmana, Bjelašice i Treskavice, a za cilj je imala odbranu srpskog stanovništva – u čemu je i uspjela.

On je rekao da su za danas planirane i kulturne manifestacije, ali zbog poplava koje su zadesile Republiku Srpsku, odlučili su da novac namijenjen za te aktivnosti uplate za pomoć poplavljenom stanovništvu.

Protojerej stavrofor Vojislav Čarkić, koji je osveštao spomen-ploču, podsjetio je da su se 19. maja 1992. godine okupili branioci Srpskog Novog Sarajeva, a smotru je izvršio general Ratko Mladić, koji će, kako je rekao, sa „činom vojvode ući u panteon srpskih vođa“.

„Ovaj plato je bio jedini ulaz i izlaz za srpsku Grbavicu, a ovim putem se i zvanično povukla srpska vojska 1996. godine“, rekao je Čarkić i dodao da će ovo spomen-obilježje biti podsjetnik mlađim generacijama na ljude koji su branili i odbranili Srpsko Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare