Posjeta zemljoradničkoj zadruzi „Voćar“ iz Gumine

0

ZVORNIK – Potpredsjednici Republike Srpske i Federacije BiH Enes Suljkanović i Svetozar Pudarić obišli su danas Zemljoradničku zadrugu „Voćar“ iz Glumine kod Zvornika, gdje su se informisali o njenom radu i upoznali o toku izgradnje Fabike za preradu voća i povrća „Voćar promet“, koja će zaposliti oko 30 radnika.Suljkanović je rekao da je prilikom ranijih posjeta „Voćaru“ izrazio želju da se kornišon proizveden na ovim prostorima ovdje i prerađuje, što će omogućiti novi pogon koji će početi sa radom 15. jula.

„Voćar` u ovom momentu ima oko 1.200 kooperanata, a novi pogon omogućiće zapošljavanje novih radnika i, što je najbitnije, ima riješeno tržište u NJemačkoj i Austriji“, rekao je Suljkanović novinarima.

On je istakao da će u pogonu biti zaposleno i dosta sezonskih radnika, te da će biti dosta manuelog rada, odnosno da će biti uključena radna snaga, a manje mašine. „Najbitnije je da što više ljudi bude zaposleno, a ovim se to i obezbjeđuje“, rekao je Suljkanović.

Potpredsjednik Srpske upoznao je direktora „Voćara“ i suvlasnika „Voćar prometa“ Fahrudina Delibajrića o posjeti delegacije privrednika iz Turske nekim opštinama u Republici Srpskoj.

„Razgovarali smo o tome da ova delegacija posjeti i `Voćar` kako bi se uspostavila saradnja, dok mi moramo koristiti svoje pozicije da posredujemo i da tako stvaramo bolji poslovni ambijent i povezujemo privrednike“, dodao je Suljkanović.

Pudarić je rekao da je danas posjetio „Voćar“ kako bi se upoznao na koji način vlasti Federacije BiH mogu pomoći povećanju zaposlenosti i rastu bruto društvenog proizvoda u BiH.

„Pri tome mislimo na podršku koju će institucije Federacije BiH dati kreditu koji je podigao `Voćar` za izgradnju fabrike za preradu povrća i voća i čija realizacija je već krenula“, rekao je Pudarić.

On je naveo da dio sredstava od 400.000 KM, koji treba da se obezbijedi po programu federalne Vlade, treba da bude operativan do polovine juna.

„Ova fabrika, koja je u izgradnji, omogućiće da se zaposli još oko 30 radnika“, rekao je Pudarić i dodao da je razgovarano i o drugim vidovima proširenja kapaciteta „Voćara“ i angažovanja proizvođača sa juga Hercegovine.

Delibajrić je naglasio da će nova fabrika površine oko 5.000 metara kvadratnih koštati oko 5.000.000 KM.

„Privodimo kraju izgradnju, a naš partner `Marinada` iz Slatine u Hrvatskoj obezbjeđuje opremu. Plan je da 15. jula sve to bude operativno“, rekao je Delibajrić i dodao da je tržište za finalni proizvod obezbijeđeno.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare