Poruka učenika Osnovne škole Sokolac – Svi smo za mir i toleranciju

0

SOKOLAC – Na konkurs raspisan u okviru projekta PRO-Budućnost, javio se veliki broj učenika Osnovne škole Sokolac, a danas su na svečanosti posvećenoj 21. septembru Međunarodnom danu mira u ovoj ustanovi podijeljene nagrade najuspješnijima.

Najbolji među literarnim radovima na temu „Mir u svijetu“ napisala je Bojana Mičić, učenica petog razreda. Druga nagrada pripala je Marini Borovčanin, učenici šestog , a treća Andrei Brklja, učenici sedmog razreda.

Prvu nagradu za najbolji likovni rad primila je Milica Subašić, učenica devetog razreda, drugu Sara Orašanin učenica sedmog, a treću Danka Renovica učenica šestog razreda.

– Povodom Međunarodnog dana mira, naši učenici su uzeli učešća u obilježavanju ovog datuma svojim likovnim i literarnim radovima. Zajedno sa svojim nastavnicima vrlo ozbiljno su pristuplili tom poslu i uradili mnogo dobrih radova. Obezbijeđene su i novčane nagrade za najbolje radove u iznosu 150, 100 i 50 KM, istakla je direktorica Osnovne škole Sokolac Divna Janković.Nema niko ni bolje učenike, ni bolju školu, ni bolje nastavnike od Sokoca. U to sam se uvjerio obilazeći mnogo mjesta i gradova u RS i šire. Stalno imamo neka dešavanja i aktivnosti u školi i predškolskoj ustanovi, što u svakom trenu podržavamo. Otvorili smo opštinu maksimalno, stvaramo ambijent za investicije, tako da nas posjećuju ljudi, naročito zvaničnici iz Evrope i van nje. Velika je stvar bila da uđemo u projekat PRO-Budućnost, jer je to samo iskorak u dalje aktivnosti i projekte većeg značaja, ocijenio je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, nakon uručivanja nagrada najboljima.

On je pozdravljajući mlade obećao, da će lokalna vlast u Sokocu učiniti sve što je u njihovoj moći da obezbijede korektnu saradnju, uvažavanje i poštovanje između svih građana, bez obzira na rasnu, vjersku, polnu i političku pripadnost .

– Moramo graditi dobre međusobne odnose, graditi zajedništvo i zbližavati ljude, te sve učiniti da nikada ne dođemo u situaciju u kojoj smo se našli 1991. godine na prostoru bivše Jugoslavije, kada je došlo do krvavih sukoba. To ne bi poželjeli nikome, više nikada i nigdje da se desi. Znači moramo sve činiti da se održi mir i stabilnost , da se unaprijedi razvoj naše opštine, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i da na kompletnom Balkanu ta žarišta i sukobi ostanu iza nas, da ova djeca u miru i spokoju nastavljaju da uče, rade i žive u sreći, istakao je Bjelica, uputivši poruku mira i želju za boljom budućnosti svih ljudi na svijetu, a posebno djece.Projekat PRO-Budućnost, u čijem okviru je i raspisan konkurs za učenike osnovnih škola na temu „Želimo mir u svijetu“ finansira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID. Glavni nosilac ovog projekta je Kulturno umjetničko društvo „Romanijska luča“ Sokolac. Inače, Sokolac je jedna od 30 opština/gradova u BiH, koja učestvuje u projektu PRO-Budućnost.

– U okviru ovog projekta se obilježava 21. septembar, Međunarodni dan mira i s tim u vezi mi smo organizovali takmičenje u Osnovnoj školi u Sokocu upisanju literarnih likovnih radova na temu „Mir u svijetu“ i danas smo podijelili novčane nagrade. Cilj ovog projekta je podizanje svijesti o važnosti mira, tolerancije, razumijevanja, povjerenja, i poštovanja ljudskog dostojanstva i prava. Mi smo željeli promovisati važnost mira ne samo među djecom nego i među odraslima. Izložba likovnih i literarnih radova u Osnovnoj školi Sokolac, je bila otvorenog tipa, tako da su joj mogli prisustvovati ne samo učenici i nastavnici nego i svi zainteresovani građani. Mladi iz osnovne škole Sokolac, su poslali poruku da žele mir, a na nama starijima je svakako da im to i omogućiimo. Nadam se da je ovaj projekat lijep način na koji možemo to i da ostvarimo i realizujemo, naglasila je predsjednica radne grupe za realizaciju projekta PRO-Budućnost u Sokocu, Daniela Cvijetić.

(www.palelive.com/ www.opstinasokolac.net/ D.A. )

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare