Porodične firme – stub razvoja ekonomije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Visoke obaveze prema državi i manjak kvalitetnih radnika su najveći poslovni izazovi sa kojima se susreću preduzetnici u Republici Srpskoj.

Najveći poslovni izazovi sa kojim se suočavaju porodične firme u Republici Srpskoj su, prema istraživanju Centra za edukaciju Pro Educa, velike obaveze prema državi, dok se na drugom mjestu nalazi pronalazak kvalitetnih radnika. Administrativne poteškoće i jaka domaća konkurencija su trećem i četvrtom mjestu. Ovo su rezultati istraživanja koji su bili glavna tema diskusije Okruglog stola o porodičnim firmama u Istočnom Sarajevu na kojem su učestvovali preduzetnici iz ove regije.

„Rezultati istraživanja ukazuju da je neophodno značaj porodičnog biznisa za razvoj ekonomije RS postaviti na dnevni red društva. Okrugli stolovi, koje organizujemo širom Republike Srpske, uz podršku lokalnih zajednica, imaju nekoliko važnih ciljeva, a prije svega to su edukacija i razmjena znanja, mišljenja i iskustva, jer jedino u tim uslovima možemo dugoročno razmišljati o budućnosti porodičnih firmi kod nas od čijeg položaja i značaja zavisi i budućnost naše ekonomije“, saopšteno je iz Centra za poslovnu edukaciju „Pro Educa“.

Okrugli sto u Istočnom Sarajevu bio je prilika i da vlasnici i menadžeri porodičnih firmi razgovaraju o svojim iskustvima i konkretnim izazovima s kojim se suočavaju porodične kompanije u Republici Srpskoj.

Prvi poslovni forum o porodičnim firmama u Federaciji BiH „Porodične firme – stub razvoja ekonomije“ biće održan 11. novembra 2015. u Sarajevu. Projekat „Porodične firme – stub razvoja ekonomije“ realizuje se i u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Bugarskoj.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare