Porodice nestalih lica nezadovoljne identifikacijom

0

ZVORNIK – Porodice nestalih lica, čiji su članovi pronađeni u grobnici u Zalazju kod Srebrenice, nisu zadovoljne identifikacijom, pa su zatražile da ponovo bude urađena DNK analiza u Banjaluci, potvrdila je danas u Zvorniku šef kabineta direktora za zapadni Balkan pri Međunarodnoj komisiji za nestala lica /ICMP/ Klaudija Kuljuh.

„Ekshumacijom je rukovodilo Kantonalno tužilaštvo iz Tuzle, dok je doktor sudske medicine Rifat Kešetović radio obradu posmrtnih ostataka tih žrtava i poslao koštane uzorke na analizu“, rekla je Kuljuhova Srni.

Ona je rekla da se nakon analize dobio preliminarni identitet žrtava, o čemu su obaviještene porodice, koje treba da potvrde identitet.

„Organizovali smo sastanak sa vještakom Kešetovićem i porodicama u martu prošle godine, gdje je on objasnio kako je i šta radio, te pokazao i obdukcione nalaze“, rekla je Kuljuhova i ponovila da porodice nisu bile zadovoljne, te su tražile ponovo analizu u Republici Srpskoj.

Prema njenim riječima, dalje aktivnosti u vezi sa ovim slučajem zavise od nadležnog tužilaštva.

„Šta bude nadležno tužilaštvo odlučilo, tako će da bude“, rekla je Kuljuhova.

Ona je na javnoj tribini za porodice nestalih, koju je organizovao ICMP, istakla da se u BiH traži još između 8 000 i 9 000 nestalih lica, te dodala da je centralna evidencija nestalih uspostavljena, ali da nije verifikovana.

Kuljuhova je navela da će tačan broj nestalih lica biti poznat kada bude izvršena verifikacija centralne evidencije.

Govoreći o primjeni Zakona o nestalim licima, Kuljuhova je rekla da su ovim zakonom precizirana socijalna prava porodica nestalih lica.

Ona je dodala da je vrlo bitno da se uspostavi fond za porodice nestalih lica, kojim se predviđa da se pruža finansijska podrška porodicama nestalih.

„Zamišljeno je da fond ima sredstva za finansiranje projekata udruženja porodica nestalih lica“, rekla je Kuljuhova.

Ona je napomenula da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pokušalo doći do informacije koja bi bila potencijalna brojka korisnika ovog prava, ali da se do valjane informacije nije došlo. „Republika Srpska je poslala podatke koliko ima potencijalnih korisnika, dok Federacije BiH nije dostavila nikakve podatke“, rekla je ona.

Predsjednik Regionalnog odbora porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila regije Birča Dušan Gotovac rekao je da se sa područja zvorničke opštine još potražuje 27 boraca Vojske Srpske i 36 nestalih civila.

On je izrazio nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH, ocijenivši da je ova ustanova pod političkim uticajem i da ne radi svoj posao.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Dragislav Mijanović i predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih vojnika i nestalih civila Zvornik Staka Petrović izrazili su nezadovoljstvo što tribini nisu prisustvovali direktori Instituta za nestala lica BiH, tvrdeći da nemaju kome da upute mnoga pitanja u vezi procesa traženja nestalih lica.

U ime ICMP-a tribini su prisustvovali šef Odjeljenja za koordinaciju identifikacija Edin Jašaragić i predstavnik Odjeljenja pravde i inicijative civilnog društva Viktorija Ružićić – Tokić, te predstavnici Instituta za nestala lica BiH i nevladinog sektora.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments