Porodica Lizdek – rekorder u prodaji mlijeka

0

SOKOLAC – Porodica Janje Lizdek /77/ sa Ravne Romanije rekorder je u proizvodnji mlijeka na romanijskoj regiji – od 2016. do avgusta ove godine prodala je ukupno 303.900 litara sirovog mlijeka.

Lizdekova za Srnu potvrđuje ove podatke iz poljoprivredne službe opštine Sokolac i navodi da su u prvoj polovini ove godine sarajevskoj mljekari „Milkos“ predali 42.900 litara mlijeka, te da dnevno isporuče 350 do 500 litara.

„Sada imamo 35 muznih krava, a zimus će u štali biti više od 40 jer imamo mnogo steonih junica“, napominje glavna domaćica u kući Lizdeka.

Zadovoljna je saradnjom sa mljekarom „Milkos“ i ponosna na kvalitet mlijeka sa planinskih pašnjaka, u kojem ne može biti aflatoksina.

Ona napominje da se njena porodica skoro 60 godina bavi poljoprivredom i da je nakon smrti muža Draga, poznatog domaćina, organizaciju posla na velikom imanju preuzeo sin Mile /54/, opredijelivši se za poljoprivredu u vrijeme kada su svi birali samo državne poslove.

Miletova desna ruka je stariji sin Nikola, koji sa njim rame uz rame ovih dana radi na pripremi silaže za više od 50 grla krupne stoke na imanju, ali i mlađi sin Mihajlo.

Janja Lizdek naglašava da se nije lako baviti poljoprivredom na Ravnoj Romaniji, gdje zima duže traje, pa je neophodno za ishranu stoke obezbijediti ogromne količine baliranog sijena i silaže, koju dovoze sa imanja u Mokrom i zakupljenih parcela u nižim predjelima, a to povećava troškove održavanja imanja.

„I ranimo i kasnimo, ali imamo sve što je potrebno porodici, od povrća sa vlastite njive, jaja, kajmaka i svih mliječnih proizvoda do zdravog mesa bez vještačke ishrane“, ističe ona.

Odgovorni u državi bi, kaže, pomogli seljaku kada bi malo povećali otkupnu cijenu mlijeka i kada bi „malo više cijenili poljoprivrednika, posebno u planinskim krajevima“.

„Oduvijek se znalo da bez bogatog seljaka nema jake države“, poručuje Janja Lizdek.

Lizdeke raduje što Republika Srpska isplaćuje premije za mlijeko jer to predstavlja platu za mljekare i najbolji je vid nagrade za uloženi trud.

Uz sve poslove na imanju, porodica Lizdek se bavi tovom više od 100 svinja, koje hrane viškom hrane proizvedene na vlastitim njivama, što kupci danas cijene pa rado kupuju njihove tovljenike.

Posebna tema u ovom domaćinstvu je ljubav Janjinog unuka Nikole /28/ prema konjima i učešću na štraparijadama, odakle njegova četiri konja stalno donose nagrade.

Ova porodica na Ravnoj Romaniji od 2008. godine organizuje štraparijade i okuplja takmičare iz svih krajeva BiH, Srbije i Hrvatske.

Lizdeci su se preselili 1985. godine iz Mokrog, podno Romanije, na jedno od imanja na Ravnu Romaniju.

Janja uglavnom u kući dočekuje i ispraća goste, nadgleda sve poslove koje jedno bogato seosko domaćinstvo ima i oslonac je svima u porodičnoj zajednici u kojoj kuću kuće tri generacije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare