Porijeklo srpskih prezimena u regiji Birač

0
Porijeklo srpskih prezimena u regiji Birač

ŠEKOVIĆI – Šekovljanin LJubo Pejanović gotovo četiri decenije prikuplja i bilježi podatke o porijeklu srpskih prezimena u regiji Birač i za Srnu je izjavio da je završio prvu verziju knjige u kojoj su obrađeni i sistematizovani svi prikupljeni podaci.

On kaže da knjiga još nije spremna za štampu, jer je potrebno da prođe tekstualnu obradu i lekturu, ali da će, kako sada stvari stoje, krupan problem u finalizaciji ovog svojevrsnog autorskog poduhvata, upravo biti štampanje.

“Niko nije zainteresovan da objavi tu knjigu, a ja sam ne mogu, jer štampanje mnogo košta”, rekao je Pejanović.

Pejanović kaže da je tokom 36 godina rada na knjizi, kako bi došao do podataka o porijeklu srpskih prezimena u regiji Birač, obišao cijelu Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru, Dalmaciju i BiH.

“Sve podatke koje sam prikupio, dobio sam na drugim prostorima, a ovdje, u Birču, skoro ništa. Najstariji dokument koji sam našao ovdje su crkveni popisi rađeni 1863. godine, gdje je crkva uradila popis prezimena i slava”, kaže Pejanović.

On tvrdi da je, prema podacima do kojih je došao, više od 80 odsto stanovništva na prostoru Birča doselilo iz Drobnjaka i Banjana, a 10 odsto sa prostora tadašnje Stare Hercegovine.

“Tragajući za tim podacima vremenski sam došao do Kosovske bitke. Prije toga, sve što je bilo arhiva Turci su odnijeli u Tursku. Čak sam provjeravao, da li oni imaju te podatke i da li su sačuvani. Rekli su mi da su sve sačuvali u njihovim arhivima i ne brane da se koriste, ali da mi treba najmanje tri mjeseca da tamo provedem o svom trošku, kao i 10.000 evra za korištenje arhiva. Ja to nisam imao, tako da tu arhivu nisam mogao da iskoristim”, objašnjava Pejanović.

Pejanović je rođen 1950. godine u selu Betanj, u opštini Šekovići. Po završetku vojnog roka, koji je služio u Nišu, 1971. godine otišao je u Beograd, gdje se školovao i gdje živi i danas.

U Jugoslovenskom aero-transportu /JAT/ radio je više od 30 godina, a sada je redovni profesor na novosadskom Fakultetu za pravne i poslovne studije, smjer kriminalistika.

Objavio je brojne naučne radove i knjige koje je uglavnom sam finansirao, izuzev fakultetskih udžbenika, koje je finansirao fakultet.

Pejanović je nedavno bio u Šekovićima, gdje je sa porodicom prisustvovao tradicionalnoj šekovićkoj “Prasićijadi” i tom prilikom je za Srnu naglasio da takve manifestacije koje okupljaju narod i njeguju tradicionalne običaje, treba čuvati što duže, jer se time čuva i narodni identitet.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments