Popović: Izmjene Dejtonskog sporazuma vode u raspad BiH

1

BANJALUKA – Akademik Vitomir Popović izjavio je da Republika Srpska na jasan i nedvosmislen način govori o tome da su se izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma pokazale kao neefikasne, kontraproduktivne i da vode u raspad BiH, kao dejstonske mirovne tvorevine.

U pauzi okruglog stola „Jedinstvo srpskog naroda – osnova opstanka“, koji se danas odražava u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ u Banjaluci, Popović je istakao da raspad BiH nije u interesu Republike Srpske i srpskog naroda.

„U našem interesu jeste da se BiH vrati na dejtonski put, onako kako je ona Dejtonom i predviđena, da se sve uzurpirane nadležnosti vrate Republici Srpskoj i da o tome nema pogovora, jer u protivnom ćemo se naći u nekoj drugoj poziciji koja će voditi raspadu“, rekao je Popović novinarima.

Popović je naveo da se na današnjem okruglom stolu govori o tome da li uopšte možemo opstati ako ne postoji minimum srpskog jedinstva i jasno definisan minimum nacionalnih srpskih interesa.

„Kad govorimo o jedinstvu, mislimo prije svega na jedinstvo srpskog naroda sa jedne i druge strane Drine, te ukupno jedinstvo, vodeći računa o nasušnoj potrebi za jedinstvom sa bratskim ruskim narodom, bez kojeg u posljednjih 20 godina nije moguće voditi bilo kakvu međunarodnu politiku“, napomenuo je Popović.

Sveštenik Miladin Mitrović, predsjednik Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva u Republici Srpskoj, koje je jedno od organizatora današnjeg okruglog stola, istakao je da je generalno kroz istoriju jedinstvo srpskog naroda uvijek bilo važno.

„S obzirom na novonastalu političku situaciju unutar BiH i stalne pritiske međunarodne zajednice, veoma je bitno da akademska zajednica i nevladin sektor, pošalje jasnu poruku društvu i svim našim građanima koliko je suštinski važno da se očuva nacionalno jedinstvo srpskog naroda“, rekao je Mitrović.

Isto tako, tvrdi Mitrović, važno je da se podigne svijest o značaju očuvanja vrijednosti koje proističu iz pravoslavne vjere koja je suština i osnova srpskog identiteta.

Mitrović je naveo da u radu okruglog stola učestvuju eminentni izlagači iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Rusije, koji su iznijeli jasna eksperstka mišljenja koji su to destabilizirajući faktori koji utiču na razbijanje jedinstva srpskog naroda, kako spoljšnjeg tako i unutrašnjeg karaktera.

„Isto tako, naveli su i šta je neophodno da se radi u procesu očuvanja jedinstva srpskog naroda i stabilizacije političke situacije“, rekao je Mitrović.

Profesor Svetlana Anatolijevna Kolobova, kao predstavnik ruske akademske zajednice, navela je da Ruska Federacija ima niz zakona donesenih u cilju očuvanja političke stabilnosti, mira i stabilnosti u društvu i opstanka i očuvanja nacionalnih interesa.

„I u uslovima globalnih kriza i izazova, veoma je bitno da postoji jedinstvo mišljenja između ruskog i srpskog naroda, te potraga za adekvatnim odgovorima na one izazove koji su usmjereni ka političkoj destabilizaciji kako u Srbiji i Republici Srpskoj tako i u Ruskoj Federaciji“, naglasila je Kolobova.

Organizatori okruglog stola su Imperatorsko pravoslavno palestinsko društvo Republike Srpske i Odjeljenje društvenih nauka ANURS-a.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Sve ovo ima smisla,rat ko
zelio u kuci mu bio.Ne vidim što bi kome smetalo da se sve resetuje na Dejton,bolje dobar razvod nego los brak,zivjeti kao dobre komšije,Evropska unija nas svakako ne želi,opet srbi stite zajedničku državu.Predsednik R. Srpske da bude i član predsjednistva tako bi se usledili milioni za plate koje treba usmjeriti u prave stvari….ovako smo svi taoci jedni drugih i narod nema napretka.