Poplave i dalje pod Romanijom

0

Kiša na Romaniji neprekidno pada. U noći između četrnaestog i petnaestog majskog dana počeo je da pada snijeg. Bilo je posla i za Zimsku službu „Romanijaputeva“. Morala je intervenisati na planinskim prevojima. Klizišta su prekinula saobraćaj na nekim putnim komunikacijama u Srpskoj. Majski snijeg je naumio da dokrajči ono što nije onaj u sedamnaestom aprilskom danu – da potpuno uništi behar i usjeve.

Kiše  su  donijele   nevolje i  stanovnicima  visokih prostora.  Ni Romaniju nisu mimoišle  poplave.

Riječica Trubava i njene  male pritoke prosto su podivljale u  14. majskom danu. Prijetila je voda da poplavi kuću i ostale objekte  u domaćinstvu Milanka Borovčanina u Novom Selu. Narasla Trubava  kao nikada, ali, na   sreću, nije  ušla  u  kuće i štale smještene u blizini njenog vodotoka.

U sokolačkim naseljima  Majdani, Brezjak, Sokolačke njive i nekim drugim  bile su ugrožene podrumske prostorije. Rijetko se to dešava  na  ovom prostoru.

U Luburić  polju, gdje se  završava  „putovanje“ iznad zemlje male rijeke Leave,  pravo jezero.  Često  se to  dešava,  ali  ovoga maja  voda je  znatno iznad uobičajenog nivoa.

U  centru  mjesne  zajednice Kaljina  juče su vode  ozbiljno ugrozile  stambene i druge objekte, posebno prostor u  kome  je  smještena  uprava Radne jedinice  Šumskog gazdinstva „Romanija“.

Raskršće   magistralnih puteva u Podromaniji  poplavila je  voda. Na  benzinskoj pumpi  „Nestro  petrola“  i  crpna postrojenja  su se borila da  voda ne u uđe  u rezervoare  sa naftom i benzinom.  Voda je  stigla i do  Salona  namještaja „Stil“.   Malo niže,  okovala je  stovarište  DOO  „Junior“.  Zaprijetila je  prilično ozbiljno i upravnoj zgradi „Romanijaputeva“.  Samo  kilometar dalje, prije sela  Bjelosavljevići, vodom su se  ispunile  sve  doline i dolovi. U jednoj  dolini,   kako slika  govori,  nivo  vode  „popeo se“   do polovine   telefonske bandere, a  ona je,  pri samo vrhu  udoline.

Prostor  kod  magistralnog puta u Glasinačkom polju,   gdje  ispod asfalta prolazi rijeka Rešetnica, takođe liči na  ogromno jezero.  Velike količine  vode ne može  da  primi ni  uvor, koji je  prije nekoliko godina  stvorilo podzemno pomjeranje tla. Teče, pored novog ušća,  Rešetnica  prema  svom  dugogodišnjem  uvorištu – pećini Megara.

U preduzeću „Vrelo Bioštica“ primorani su da  neprekidno  crpe  vodu iz  bunara i kaptaža , da ne bi  stigla do elektroinstalacija, što bi  ozbiljno  ugrozilo funkcionisanje  sistema  za snabdijevanje vodom  najvećeg broja  stanovnika na  području opštine.

U blizini izvora „Toplik“, u centru Knežine,  „Bioštica“ je „pokrila“ njive i vrtove. Po ko zna koji put, došla je skoro do temelja  školske zgrade i drugih objekata.  Ipak,  nema  pretjerane opasnosti od poplave.

I na brojnim drugim mjestima na području sokolačke opštine  voda je  ispunila  doline, zadržala se  tamo gdje se  rijetko pojavljuje.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare