Popis stanovništva na području opštine Sokolac – Posao se uspješno privodi kraju

0

SOKOLAC – Terenski dio popisa stanovništva, domaćinstva i stanova, koji je počeo 1. oktobra, završava se večeras u 21 čas.

Ovaj posao na području opštine Sokolac, prema procjenama nadležnih institucija, tekao je bez većih probelma i za ovu lokalnu zajednicu se može reći da je jedna od onih koje mogu da posluže za primjer kako je trebalo raditi ovaj odgovoran i važan posao.

Prema riječima predsjednice Opštinske popisne komisije Miladinke Zekić, popis se radi prema instrukcijama Zavoda za statistiku Republike Srpske i Agencije za statistiku BiH. Kako kaže ona, na području naše opštine popisivači i instruktori su dobro obavili svoj dio posla.

Vjerujem da smo popisali skoro sve stanovnike opštine. Popis se odvijao planiranom dinamikom, što smo i očekivali. Na terenu je bilo određenih problema, koji su odmah rješavani. Radilo je 108 popisivača i 14 instruktora. Nije bilo slučajeva smjene opštinskih instruktora i popisivača, kao što se dešavalo u nekim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, kao ni ponavljanja popisa u popisnim krugovima.

Zabilježeno je nekoliko slučajeva da su pojedinci odbili da se popišu, ali su, nakon razgovora sa članovima Opštinske popisne komisije, popisivačima i instruktorima, prihvatili tu obavezu, osim u jednom slučaju, kaže Zekićeva.

U posljednjim danima popisa, kako nam reče predsjednica Opštinske popisne komisije, bio je prisutan problem nedostatka popisnih obrazaca, ali je i taj problem na vrijeme otkolnjen prema uputstvu Republičkog zavoda za statistiku Srpske, tako što je izvršena zamjena materijala između popisivača kojima je ostao dio obrazaca i onih koji nisu imali dovoljno tog materijala.

Popisivači, instruktori i Opštinska popisna komisija danas obavljaju posljednje aktivnosti kako bi se ispunile zakonom predviđene obaveze. Popisna komisija će danas, sve do 21 čas, biti na raspolaganju građanima koji se iz bilo kojeg razloga nisu popisali, a i popisivači će raditi na terenu ukoliko bude potrebno.

Kako nam rekoše u Popisnoj komisiji, ukoliko ima građana koji nisu popisani, mogu se javiti u prostorije Opštinske popisne komisije ili pozvati telefon broj 057/448-011 da bi izvršili svoju obavezu.

Danas je zadnji dan terenskog dijela popisa. Za statističare posao tek počinje. Valja sve podatke koji su ubilježeni u popisne obrasce obraditi, a taj dio posla obaviće se u toku iduće godine.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare