Ponovo pokretanje centra za unapređenje poljoprivrede

0

SOKOLAC – Svjetska Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) prihvatila je prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za podršku revitalizaciji „Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području“ na Sokocu. Trenutno Centar ne radi, ali je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu zainteresovan za njegovo ponovno pokretanje, jer raspolažu sa laboratorijskim prostorom za proizvodnju „virus fri“ sjemenskog krompira, komorama rasta koje mogu primiti 10 000 inicijalnih biljaka, stakleničkim prostorom od 510 metara kvadratnih i kapaciteta 24 000 biljaka u jednom turnusu.

Izgradnjom mrežanika površine 8 000 metara kvadratnih moguće je obezbijediti proizvodnju 750 000 gomolja super-elitne kategorije, na osnovu čega se može zasijati 18 hektara i proizvesti godišnje 360 tona elitnog sjemena krompira.

Ponovno pokretanje centra omogućiće i povećanje poljoprivredne proizvodnje u brdsko-planinskim područjima gdje bi se stanovništvo uz proizvodnju sjemenskog i merkantilnog krompira bavilo i proizvodnjom krmnog bilja, jarih žita i stočarstvom, a kao stručni servis bi služio Centar, saopšteno je iz Ministarstva poljopriovrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iz Ministartva poručuju da se Centar može koristiti u svrhu praktične obuke poljoprivrednih proizvođača, praktične nastave poljoprivrednih fakulteta u Srpskoj i BiH, te za naučno-istraživački rad.

Nove funkcije Centra oslanjaće se na razvoj ekološki održivih sistema, održivo iskorišćavanje i zaštitu zemljišta, te preciznu poljoprivrednu proizvodnju.

FAO putem programa „Kauntri programing frejmvork“ pruža asistenciju u izradi planova u sektoru poljoprivredne proizvodnje.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare