Ponovo odgođena obustava transporta gasa

0
Ilustracija

ISTOČNO SARAJEVO – Zbog ekstremno niske temperature koja se očekuju tokom vikenda, preduzeće „Sarajevo-gas“ iz Istočnog Sarajeva odgodilo je obustavu transporta gasa za narednu sedmicu, koja je bila najavljena za kraj ove nedjelje.

„Sarajevo-gas“ dalo je dodatno vrijeme „BH gasu“ Sarajevo da prihvati kompromisno rješenje o načinu izmirenja duga i tako spriječi da građani Istočnog Sarajeva i Sarajeva ostanu bez gasa, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Iz ovog preduzeća poslali su obavještenje o prekidu transporta gasovodom Karakaj /Zvornik/-Starić /Kladanj/ „BH gasu“, Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH, Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Srpske, Ministarstvu za energetiku FBiH, Vladi Kantona Sarajevo, Sekretarijatu energetske zajednice u Beču, Regulatornoj Komisiji za energetiku Republike Srpske, „Gas-prometu“ Pale i „Srbija-gasu“.

„BH gas“ nije pristao na cijenu transporta koju je odredila Regulatorna Komisija za energetiku Republike Srpske, koja je zakonski obavezujuća za „Sarajevo-gas“, a koja je u formi aneksa sedam Osnovnog ugovora data „BH gasu“.

Sa ciljem prevazilaženja problema, „Sarajevo-gas“ je predložio kompromisno rješenje u vidu protokola koje predviđa povećanje cijene za dvije KM za 1.000 metara kubnih, što za krajnjeg korisnika iznosi 0,2 feninga po metru kubnom gasa.

„Mislimo da nakon pozitivnog stava Upravnog odbora `Sarajevo-gasa` i nadležnih organa `BH gasa` možemo pristupiti realizaciji našeg prijedloga, odnosno realizaciji predloženog protokola, kako bi izbjegli prekid transporta gasa“, navedeno je u saopštenju.

Ukoliko ne bude prihvaćeno kompromisno rješenje, iz „Sarajevo-gasa“ poručuju da će, iako nerado, biti prisiljeni da obustave transport prirodnog gasa.

Problemi između „Sarajevo-gasa“ i „BH gasa“ traju od 1. aprila 2015. godine kada je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske donijela rješenje kojim se u otvorenom postupku „Sarajevo-gasu“ određuje cijena transporta gasovodom od sedam KM na 1.000 metara kubnih gasa.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments