Ponovo nezadovoljstvo radom instituta za nestale

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na sjednici Odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Sarajevsko – romanijske regije, koja je održana danas u Istočnom Sarajevu, iskazano je nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH, jer je u posljednje četiri godine od 3 900 posmrtnih ostataka identifikovano 89 Srba, odnosno 22 tijela na godišnjem nivou.
Rukovodilac Operativnog tima Republike Srpske /RS/ za traženje nestalih lica Goran Krčmar ukazao je da je prije početka rada Instituta prosjek identifikacija u Republici Srpskoj bio 320 na godišnjem nivou, a sada 22, sa tendencijom da će naredne godine taj broj biti manji.

On je napomenuo da se to dešava u situaciji kada ne postoji spremnost Instituta da sarađuje sa institucijama Srpske, koje tačno znaju šta rade, jer traže 1 710 nestalih lica, uz 610 neidentifikovanih tijela koja leže u spomen- kosturnicama Srpske.

“Broj nestalih u BiH se, prema podacima Instituta, kreće između 8 000 i 13 500, što je stvarno neozbiljno. Čak se ne zna ni broj neidentifikovanih tijela u Federaciji BiH, odnosno koliko ih je u Visokom, a koliko u Tuzli“, rekao je Krčmar.

On je napomenuo da, prema saznanjima Operativnog tima, među tim tijelima u FBiH ima i posmrtnih ostataka srpskih žrtava.

Prema njegovim riječima, Operativni tim Srpske za traženje nestalih lica iz tog razloga insistira da se izvrši popis svih tijela kako u Republici Srpskoj, tako i FBiH.

“U Republici Srpskoj je to završeno, a čekamo da se taj posao nastavi u FBiH, ali nažalost dosta je tu opstrukcija“, naglasio je Krčmar.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočnog Sarajeva Mirko Vranić rekao je da Institut krši Zakon o nestalim licima, kojim nigdje nije predviđeno da nema nacionalne pripadnosti, “koju direktor Instituta Amor Mašević i njegova elita ukidaju, a uvode građansku pripadnost“ .

On je istakao da je najbitni zaključak današnje sjednica Odbora da se posmrtni ostaci, sa pretpostavkom da se radi o licima srpske nacionalnosti, nakon ekshumacije, obdukcije i identifikacije, smještaju u spomen-kosturnicu u Srpskoj.

Predsjednik Republičke organizacije za traženje nestalih lica Marko Grabovac smatra da najveću odgovornost za sporu identifikaciju tijela srpskih žrtava imaju srpski predstavnici koji rade u Institutu za nestala lica BiH.

“Mi ne znamo da li su srpski predstavnici u Institutu pod pritiskom, a vjerovatno da jesu, kako Amora Mašovića tako i Tužilaštva BiH i predstavnika Međunarodne komisije za nestala lica“, rekao je Grabovac.

On je dodao da upravo oni imaju veliku mogućnost da daju otpor i postavljaju pitanja, zašto se ne radi na traženju nestalih i zašto se posmrtni ostaci koji su pronađeni ne procesuiraju dalje, kako bi ih porodice sahranile.

Na današnjoj sjednici donesen je i zaključak kojim se traži krivična odgovornost za direktore Instituta koji ne poštuju Zakon o nestalim licima, te je ukazano da Institut nije legalan, jer je mandat Upravnom odboru i Savjetodavnom odboru Instituta odavno istekao.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare